چراغ قرآن در دانشگاه پرفروغ‌تر باشد/ برای ایجاد شور قرآنی باید هزینه کرد
کد خبر: 4006852
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۸
ایکنا گزارش می‌دهد؛

چراغ قرآن در دانشگاه پرفروغ‌تر باشد/ برای ایجاد شور قرآنی باید هزینه کرد

به همت کانون قرآن و عترت نهاد مقام معظم رهبری دانشگاه آزاد اراک و به مناسبت فرا رسیدن هفته وحدت محفل انس با قرآن با تلاوت «جعفر فردی»، قاری بین‌المللی، محمدرضا عسگری، قاری ممتاز استانی، سیدمحمدحسین روشنایی، قاری و حافظ ۲۰ جزء قرآن و اجرای برنامه گروه تواشیح «حنان» در این دانشگاه برپا شد که گزارش این محفل تقدیم مخاطبان ایکنا می‌شود.

قرآن در دانشگاهبه همت کانون قرآن و عترت نهاد مقام معظم رهبری دانشگاه آزاد اراک و به مناسبت فرا رسیدن میلاد پیامبر(ص) و امام جعفر صادق(ع) محفل انس با قرآن با تلاوت «جعفر فردی»، قاری بین‌المللی، محمدرضا عسگری، قاری ممتاز استانی، سیدمحمدحسین روشنایی، قاری و حافظ ۲۰ جزء قرآن و اجرای برنامه گروه تواشیح «حنان» در این دانشگاه برپا شد. خبرگزاری ایکنا استان مرکزی، از این محفل قرآنی گزارشی تهیه کرده است که تقدیم مخاطبان می‌شود.

محفل انس با قرآن در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در حالی برگزار شد که با شیوع کرونا شاهد حضور دانشجویان در دانشگاه نیستیم و امید است هرچه زودتر با فراگیر شدن واکسن مدارس و مراکز آموزش عالی باز و بار دیگر شاهد جنب‌و‌جوش و هیجان تحصیلی بین نوجوانان و دانشجویان باشیم. برگزاری محافلی با حضور قاریان ممتاز و بین‌المللی در شرایط فعلی که جلسات سیر نزولی را طی کرد غنیمت است و باید این امر را به فال نیک بگیریم تا در آینده شاهد رونق محافل قرآنی باشیم.

اجرای برنامه‌های قرآنی طبق دستورالعمل‌های ابلاغی از سوی مرکز و یا تدوین برنامه‌های ابتکاری از سوی دانشگاه در دستور کار قرار دارد، اما باید دید میزان استقبال و رضایت دانشجویان از این طرح‌ها چه میزان است و دانشگاه‌ها نسبت به این مهم ارزیابی انجام داده‌اند؟ محدودیت ورود به دانشگاه شاید یکی از دلایلی بود که باعث شد این محفل با حضور کمی از جوانان همراه باشد، اما مهم این است که این جلسه قرآنی حتی مورد استقبال اساتید و کارکنان دانشگاه نیز قرار نگرفت و فقط تعداد کمی از عوامل اجرایی همچون دکتر کلانتری، رئیس دانشگاه، ترنج‌زر معاون فرهنگی، احمدی مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه، حجت‌الاسلام همتی رئیس دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان، حجت‌الاسلام کاشانی معاون این دفتر در استان، حجت‌الاسلام دهقان رئیس اداره امور قرآنی اداره کل اوقاف، حجت‌الاسلام یزدانی، رئیس دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی اراک و جمع محدودی از اساتید و دانشجویان حضور داشتند. پسندیده بود این حضور حداقل در سطح دانشگاه گسترده‌تر از این باشد، اما گویا کم‌توجهی به مبانی و محافل قرآنی و عدم احساس نیاز تمامی ندارد.

حجت‌الاسلام مهدی همتی، رئیس دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان مرکزی، ضرورت توجه و برنامه‌ریزی برای اجرای برنامه‌های مدون در دانشگاه‌های استان را مورد تأکید قرار داد و افزود: بی‌تردید برای پیشرفت و آبادانی کشور و پیشرفت در حوزه‌های مختلف نیاز به جوانان متعهد، منضبط و متخصص داریم. تمامی دانشگاه‌ها هریک به نوعی در پرورش نخبگان علمی، فرهنگی، قرآنی و ... سهیم هستند و لازم است این سهم به بهترین شیوه ادا شود.

دانشگاه در حوزه قرآن حصارشکن باشد / ضرورت پرهیز از خستگی در محافل قرآنی

وی با بیان اینکه در سال تحصیلی جاری برنامه‌های مدونی در حوزه قرآن ویژه اساتید، دانشجویان و کارکنان پیش‌بینی شده است، اظهار کرد: احساس نیاز در خصوص پرداختن به موضوعات مفاهیمی و تفسیری در دانشگاه‌ها احساس می‌شود و کانون قرآن و عترت دانشگاه برای تحقق این مهم که مدنظر رهبری نیز هست برنامه ویژه دارد. 

همتی با اشاره به تداوم برپایی محافل انس با قرآن در دانشگاه‌های آزاد استان، تصریح کرد: حضور قاریان به نام، شناخته شده، با اخلاق و بین‌المللی در این جلسات قرآنی به ترغیب جوانان به فعالیت بیشتر در این حوزه کمک می‌کند، اما برای رسیدن به نقطه ایده‌آل باید صبور بود و با بهره‌گیری از نظرات دانشجویان متناسب با ذائقه آنان طرح تعریف شود.

محافل قرآنی از ایجاد خستگی به دور باشند

جعفر فردی، قاری بین‌المللی، نیز در حاشیه برگزاری این محفل قرآنی به خبرنگار ایکنا، گفت: امروز بعد از مدت‌ها در اراک حضور دارم، به یاد دارم در سال‌های 83 و 84 به این استان و شهر بسیار سفر کردم و برگزاری محافل پرشور آن زمان به یادماندنی است. از آن روزها مدت‌ها گذشته است و با شیوع بیماری کرونا طبیعی است تغییراتی در شکل برگزاری محافل انس و جلسات قرآنی ایجاد شده باشد.

دانشگاه در حوزه قرآن حصارشکن باشد / ضرورت پرهیز از خستگی در محافل قرآنی

وی از برگزاری محافل انس با قرآن در دانشگاه‌ها استقبال کرد و ادامه داد: متأسفانه با شیوع کرونا همه برنامه‌ها به‌ویژه فعالیت‌های فرهنگی ـ قرآنی کمرنگ و در مقطعی به حد صفر رسید، اما در حال حاضر شاهدیم اتفاقات خوبی در حال رقم خوردن است و وظیفه  ما این است که به این محافل رونق بخشیم.

فردی اضافه کرد: محفل انس با قرآن دانشگاه آزاد با اینکه مختصر و کوتاه بود، اما حس دلنشین و خوبی داشت، محافل قرآنی باید از هرگونه ایجاد حس خستگی به دور باشند تا جوانان و نوجوانان را به سمت قرآن هدایت کند. خوشبختانه در این شهرستان نیروهای خلاق، صاحب ایده و فعالی وجود دارند که اگر مورد توجه قرار گیرند، قطعاً شاهد تحول بسیار خوب قرآنی در این شهر هستیم.

دانشگاه‌ها با فعالیت در حوزه قرآن بیگانه نیستند

حجت‌الاسلام محمدمهدی کاشانی، معاون دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان مرکزی، تصریح کرد: برگزاری برنامه و محافل قرآنی جزو لاینفک فعالیت‌های قرآنی دانشگاه است و خوشبختانه کانون قرآن و عترت دانشگاه در بخش‌های مختلف همچون برگزاری دوره‌های آموزشی، محافل و مسابقات به فعالیت می‌پردازد.

دانشگاه در حوزه قرآن حصارشکن باشد / ضرورت پرهیز از خستگی در محافل قرآنی

وی بیان کرد: دانشگاه‌ها با فعالیت در حوزه قرآن بیگانه نیستند و در برهه‌های مختلف زمانی برای ارتقای سطح دانشجویان و حتی اساتید و کارکنان برنامه دارند، اما با شیوع بیماری کووید و عدم حضور دانشجویان این برنامه‌ها نیز کمی تغییر رنگ داد. برنامه‌ها باید از حالت تخصصی ویژه دانشجویان قرآنی خارج و به سمت دربرگیری عمومی حرکت کنند، چراکه هدف از اجرای طرح‌ها تمامی جامعه هدف هستند.  

کاشانی برپایی محافل انس با قرآن را گامی در راستای توسعه فعالیت‌های قرآنی بین جوانان دانست و ادامه داد: دانشجویان و در مجموع دانشگاهیان از اقشار تأثیرگذار جامعه هستند و برای تربیت دینی و قرآنی آنان باید برنامه داشت. دشمن از هر ابزاری برای صدمه زدن به قشر مؤثر جوامع اسلامی استفاده می‌کند و ما با در اختیار داشتن قرآن و مضامین زیبای آن می‌توانیم تمام توطئه‌ها را همچون قبل خنثی کنیم.

بازخورد قابل قبول محافل قرآنی در دانشگاه پیش از کرونا

زهره بیات، مسئول کانون قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، بیان کرد: اهمیت فعالیت‌های قرآنی در همه دستگاه‌ها، ادارات و مراکز علمی برکسی پوشیده نیست و دانشگاه آزاد این شهرستان در فواصل مختلف اقدام به برپایی محافل انس با قرآن با حضور قاریان بین‌المللی و استانی می‌کند و خوشبختانه بازخورد آن قبل از شیوع کرونا بین دانشجویان قابل قبول بود.

دانشگاه در حوزه قرآن حصارشکن باشد / ضرورت پرهیز از خستگی در محافل قرآنی

وی ادامه داد: کانون‌های قرآن و عترت در دانشگاه‌های آزاد و دولتی از اهمیت بسیار برخوردارند و لازم است به این کانون‌ها بیشتر توجه شده و مورد حمایت بیشتری قرار گیرند. محافل قرآن با هدف ارزش‌گذاری به مبانی الهی و جذب هرچه بیشتر جوانان به این مصحف شریف در دستور کار کانون قرار می‌گیرد.

بیات ضرورت خلق برنامه‌های ابداعی در دانشگاه‌ها را مورد تأکید قرار داد و افزود: فعالیت‌ها باید با تنوع و خلاقیت همراه باشد، چراکه دشمن با استفاده از ابزار جذاب و به‌روز اعتقاد جوانان را نشانه گرفته است و وظیفه همه ما این است که از اعتقاد قلبی جوانان محافظت کنیم. نوجوانان و جوانان دارای فطرت پاک هستند که اگر شیرینی مسیر درست و الهی را درک کنند، هیچ‌گاه به بیراهه نخواهند رفت.

 ابزار مهم ترویج فرهنگ قرآن

محمد عبدی، دانشجو و مسئول تیم رسانه دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه اراک و دبیر کانون ایثار و شهادت، با اشاره به اینکه رسانه و تبلیغات ابزار مهم برای توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی است، بیان کرد: پیگیری مشکلات دانشجویان، برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی، مدیریت رادیو دانشجو (فلق دیالوگ)، برگزاری مراسم جشن، سوگواری به مناسبت شهادت ائمه اطهار(ع)، اکران فیلم از وظایف تیم ما است.

وی به این سؤال فعالیت‌های قرآنی چه حجم از فعالیت دانشگاه را به خود اختصاص داده است، اینگونه پاسخ داد: تاکنون قریب به 30 یا 40 درصد فعالیت‌های دانشگاه با محوریت قرآن برگزار می‌شود، اما با فعال شدن هرچه بیشتر کانون قرآن و عترت انتظار می‌رود حجم بیشتری از فعالیت‌ها با رویکرد قرآنی انجام شود.

عبدی ادامه داد: برای ترغیب دانشجویان باید برنامه‌های جذاب تدوین شود. برگزاری محافل قرآنی در سالن‌های بزرگ‌تر با تعداد نفرات بیشتر به گرایش جوانان و نوجوانان به سمت قرآن منتج خواهد شد. می‌توان برای شرکت در این محافل و یا مسابقات قرآن نمره تشویقی یا امتیازهای اردویی در نظر گرفت. البته باید قبول کرد دانشجویان برای کسب 2 نمره تشویقی اقدام به حفظ نمی‌کنند، اما برای همین تشویق نیز اگر تبلیغات درست انجام شود، می‌توان به حضور اکثر دانشجویان امیدوار بود.

ضرورت برگزاری محافل انس با قرآن ویژه بانوان در دانشگاه

نسترن محمودی، قاری و دانشجوی دانشگاه آزاد اراک، اظهار کرد: انتظارم برای استقبال از این محفل قرآنی بیشتر از وضعیت فعلی بود، توقع می‌رفت با وجود استاد فردی این سالن مملو از جمعیت باشد، این وضعیت و عدم استقبال ناراحت‌کننده است. حتی دانشجویان همین دانشگاه نیز از برگزاری چنین محفل زیبایی استقبال نکردند.

دانشگاه در حوزه قرآن حصارشکن باشد / ضرورت پرهیز از خستگی در محافل قرآنی

وی ضرورت تبلیغات و اطلاع‌رسانی در خصوص برگزاری محافل انس با قرآن در دانشگاه را متذکر شد و افزود: برای ایجاد شور قرآنی بین جوانان دانشجو باید هزینه کرد، باید از همه توان برای ارتقای ارزش کلام وحی استفاده کرد تا همگان متوجه جایگاه و اثرگذاری آن در زندگی فردی و اجتماعی باشند. وقتی قرآن در زندگی انسان باشد گویی زندگی را از سایر هم سن و سال‌های خودت 6 بر صفر جلویی. جوانان به ارزش و اثرگذاری قرآن در زندگی واقف نیستند و برای همین از کنار مضامین متعالی به راحتی عبور می‌کنند. متأسفانه در جذب دانش‌آموزان در دوران اوقات فراغت به فعالیت‌های قرآنی اتفاق خاصی نمی‌افتد و شاهد هستیم هم محصلان و هم خانواده آنان به آموزش رشته‌های هنری اقبال بیشتری نشان می‌دهند.

محمودی ضمن تقدیر از فعالان و اساتید قرآنی تصریح کرد: متأسفانه این فعالیت‌ها به شایستگی دیده نمی‌شود و برای دیده شدن باید تلاش مضاعف کرده و اقدام جدیدی صورت گیرد. نبود محفل و کرسی تلاوت ویژه بانوان در سطح شهر از دیگر ضعف‌هایی است که وجود دارد و مسئولان برای این امر باید فکری کنند. همچنین دانشگاه نیز می‌تواند برنامه و محفلی اختصاصی ویژه بانوان با استفاده از قاریان ممتاز کشوری و استانی برگزار کند قطعاً انجام این اقدامات به نتایج خوبی می‌رسد.

چراغ قرآن باید در دانشگاه پرفروغ‌تر باشد و برای تحقق این مهم باید تمامی مسئولان اعم از تبلیغات اسلامی، فرهنگ و ارشاد، اوقاف، آموزش و پرورش پای کار باشند. تعامل و هم‌افزایی دانشگاه‌ها با یکدیگر به رونق فعالیت‌های قرآنی کمک می‌کند. نباید خود را محدود به برنامه‌های ابلاغی کرده و به قول معروف دست و پای خود را در بند کنیم. برای انجام فعالیت قرآنی باید دست‌ها را به سمت یکدیگر گشود و با پرهیز از موازی‌کاری طرح‌های نو ارائه داد. از سوی دیگر دانشگاه‌ها خود را محدود به برگزاری محافل قرآنی در محدوده دانشگاه نکنند، این حصار را شکسته و برنامه‌های خود را در مجامع عمومی همچون پارک‌ها، اماکن پرتردد مانند پیاده‌راه امیرکبیر، مساجد و ... برگزار کنند. 

انتهای پیام
captcha