مشکلات اقتصادی در میزان مشارکت در انتخابات اثرگذار است / پیش‌بینی حضور بیش از 50 درصد
کد خبر: 3879816
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۱
کدخدایی در نشست خبری:

مشکلات اقتصادی در میزان مشارکت در انتخابات اثرگذار است / پیش‌بینی حضور بیش از 50 درصد

عباسعلی کدخدایی صبح امروز در نشست خبری خود با رسانه‌های داخلی و خارجی با بیان اینکه عوامل مختلفی در میزان مشارکت مردم در انتخابات همه کشورها مؤثر است، اظهار کرد: میانگین مشارکت مردم در انتخابات مجلس کمتر از ۵۰ درصد نبوده و ان‌شاءلله مشارکت در این دوره نیز کمتر از ۵۰ درصد نخواهد بود.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان

به گزارش ایکنا، در آستانه برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و اولین میان‌دوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری نشست خبری بین‌المللی عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، امروز، چهارشنبه، ۳۰ بهمن‌ماه، در هتل لاله برگزار شد.

کدخدایی در این نشست ضمن تشریح کلیات روند برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و میان‌دوره‌ای خبرگان به سؤالات رسانه‌های داخلی و خارجی پاسخ داد.

وی در ابتدا در پاسخ به سؤالی درباره میزان مشارکت مردم گفت: عوامل مختلفی در میزان مشارکت مردم در انتخابات در همه کشورها مؤثر است و جامعه ایران هم دور از این قضیه نیست. طبیعتاً مشکلات اقتصادی در مشارکت تأثیرگذار است، اما پیش‌بینی می‌شود که مشارکت خوبی انجام شود. میانگین مشارکت مردم در انتخابات مجلس کمتر از ۵۰ درصد نبوده و ان‌شاءلله مشارکت در این دوره نیز کمتر از ۵۰ درصد نخواهد بود.

کدخدایی درباره معیارهای شورای نگهبان برای رد صلاحیت‌ها و برخی ادعاها درباره ردصلاحیت گسترده اصلاح‌طلبان گفت: شورای نگهبان تابع قوانینی است که نمایندگان مجلس در ادوار مختلف تصویب می‌کنند و به عنوان مجری قانون باید آن را به نحو احسن اجرا کنیم و این بار هم تلاش ما بر این بود که قانون به درستی اجرا شود.

وی درباره ادعای ردصلاحیت زیاد اصلاح‌طلبان گفت: گاهی ادعاهایی در این باره مطرح می‌شود، اما عملکرد شورای نگهبان و شکل‌گیری مجالس و دولت‌های مختلف ثابت می‌کند، شورا هیچ‌گاه نگاه سیاسی نداشته و فقط اجرای قانون مصوب مجلس را مدنظر دارد. شورا نسبت به جناح‌های سیاسی با چشمان بسته قضاوت می‌کند و آنچه مدنظر شوراست، موارد و مدارک مستند است.

کدخدایی درباره برخورد شورای نگهبان با تبلیغات و هزینه‌های غیرمتعارف گفت: در خصوص این مسئله با اینکه قانون ما حداقلی است و نهادهای دیگر از جمله وزارت کشور و نیروی انتظامی در این باره مسئولیت دارند، لیکن شورای نگهبان در صورتی که تبلیغات غیرواقع در نتیجه انتخابات مؤثر واقع شود، ورود خواهد کرد و صحت انتخابات را بررسی می‌کند.

وی درباره احتمال بررسی دوباره صلاحیت‌ها پس از اتمام زمان بررسی صلاحیت‌ها و احتمال تأیید صلاحیت برخی از افراد افزود: در خصوص بحث بررسی صلاحیت‌ها زمان قانونی گذشته است و همه می‌دانند با وجود حجم وسیعی از ثبت‌نام‌ها، احتمال اشتباه و خطا وجود دارد، ولی اینکه می‌گویند بعد از گذشت زمان ثبت‌نام دوباره بررسی صلاحیت‌ها انجام می‌شود، اصلاً صحت ندارد و به این شایعات نباید توجه کرد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی درباره تأمین امنیت حوزه‌های رأی‌گیری یادآور شد: دستگاه‌های انتظامی و امنیتی برای تأمین حوزه‌های رأی‌گیری حضور دارند و شورای عالی امنیت ملی هم در این خصوص نظارت دارد و انتخابات در امنیت کامل برگزار خواهد شد.

کدخدایی درباره برخی گزارش‌ها در خصوص ورود پول‌های کثیف به انتخابات و واکنش شورای نگهبان، گفت: اگر گزارش‌هایی در این خصوص به دست ما برسد، شورا می‌تواند وارد شود و نظر خود را اعلام کند. البته بحث ابطال آرا زمانی مطرح می‌شود که تخلف مهمی اتفاق بیفتد تا سرنوشت انتخابات را تحت تأثیر قرار دهد.

کدخدایی در پاسخ به سؤال دیگری در مورد فرایند ردصلاحیت نامزدهای انتخابات گفت: براساس قانون انتخابات بررسی صلاحیت‌ها در چند مرحله انجام می‌شود. مرحله اول هیئت‌های اجرایی به ریاست فرماندار، مرحله دوم هیئت‌های نظارت که از بین اقشار مردم انتخاب می‌شوند. پس از آن مرحله اول شورای نگهبان که مرحله تجدیدنظر در آرا هیئت‌های مرکزی و نظارت استان‌هاست. شرایط احراز صلاحیت و موانع ورود افراد به انتخابات در ماده ۲۸ و ۳۰ قانون انتخابات ذکر شده است و شورای نگهبان بر اساس این دو ماده و مستندات پرونده نامزدها بررسی‌هایش را انجام می‌دهد.

وی در مورد عدالت انتخاباتی و ضرورت اصلاح نظام انتخاباتی گفت: در این مورد باید قانونگذار پاسخگو باشد. باید قانون انتخابات سریع‌تر اصلاح شود. ثبت‌نام بی‌رویه و زمان کم برای بررسی صلاحیت‌ها ممکن است مشکلاتی را به وجود آورد.

کدخدایی درباره مهمترین عوامل در رد صلاحیت نامزدها بیان کرد: درباره بحث تخلف‌ها سه محور را لحاظ می‌کنیم که در قوانین مختلف انتخاباتی به آن پرداخته شده است. معمولاً مبانی ردصلاحیت‌ها و عدم احراز صلاحیت افراد یا مباحث اقتصادی یعنی سوءاستفاده‌های مالی یا گاهی اوقات مباحث اخلاقی و روابط نامتعارف یا اقدام نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران و حرکت در جهت مخالف حاکمیت جمهوری اسلامی ایران است که این موارد برگرفته از قوانین است؛ بنابراین معمولاً این سه عامل باعث نظر شورای نگهبان نسبت به عدم تأیید صلاحیت افراد می‌شود. چشم‌های شورای نگهبان در بررسی صلاحیت افراد کاملاً بسته است و ما فارغ از نگاه سیاسی نسبت به صلاحیت افراد نظر می‌دهیم.

کدخدایی درباره برخی آمارها درباره رد صلاحیت جریان‌های سیاسی و غیررقابتی شدن برخ حوزه‌ها اظهار کرد: گروه‌های سیاسی آمار مختلفی را در این باره مطرح کردند که فکر می‌کنم خیلی دقیق نباشد، چراکه بخش زیادی از افرادی که ثبت‌نام کرده‌اند در گروه مستقلین هستند و به هیچ یک از احزاب و گروه‌های سیاسی وابستگی ندارند و در حوزه‌های مختلف تعداد زیادی هستند که می‌توانند موجب رقابت شوند و ما رقابت را بین همه این گروه‌ها و مستقلین می‌دانیم. فکر می‌کنم که این گزارش خیلی دقیق نباشد.

کدخدایی درباره اینکه آیا رئیس جمهور رایزنی و نشستی در این زمینه داشته است گفت: رئیس‌جمهور بدون توجه به همکاری ما با وزارت کشور مطالبی را مطرح کرد و بعد از آن نامه‌هایی برای ما ارسال شد که بلافاصله پاسخ آن را دادیم.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا شورای نگهبان در زمان تبلیغات بازرس ندارد، عنوان کرد: البته همکاران ما در استان‌ها تذکرات لازم را می‌دهند اما مقابله با تخلفات انتخاباتی در گام اول به عهده قوه مجریه و وزارت کشور و نیروی انتظامی است اما ما نیز اگر شاهد اقداماتی باشیم که در تعیین سرنوشت انتخابات مؤثر باشد، قطعاً هنگام بررسی صحت حوزه‌ها اعمال نظر می‌کنیم.

سخنگوی شورای نگهبان درباره فرایند ردصلاحیت‌ها، گفت: براساس قوانین انتخاباتی، بررسی صلاحیت‌ها در چند مرحله صورت می‌گیرد که در مرحله اول هیئت‌های اجرایی با ریاست فرماندار تشکیل می‌شود و اعمال نظر می‌کنند. در مرحله دوم، هیئت‌های نظارت شورای نگهبان بررسی‌های لازم را انجام می‌دهند و در مرحله بعد، شورای نگهبان تجدید نظارت می‌کند و اگر کسانی در این مرحله هم تأیید صلاحیت نشوند، در مرحله دوم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی بیان کرد: مواردی مثل داشتن مدرک تحصیلی، سن خاص، حسن شهرت و ممنوعیت‌هایی از جمله محکومیت افراد در زمینه‌هایی چون کلاهبرداری قطعاً از سوی شورای نگهبان بررسی می‌شود. دلایل ردصلاحیت افراد طبق قانون به خود داوطلبان اعلام می‌شود و چون این ممنوعیت وجود دارد، شورای نگهبان نمی‌تواند این دلایل را به صورت عمومی اعلام کند.

کدخدایی با تأکید براینکه مقامات باید قبل از اظهارنظر، اطلاعات لازم را بگیرند، اظهار کرد: ما اطلاعات را ارسال کرده‌ایم که البته موضع‌‌گیری‌های اولیه برخی مسئولان اصلاح شد و جا دارد از این بابت تشکر کنیم.

وی درباره رد صلاحیت علی مطهری و درخواست او برای اعلام دلایل آن گفت: علی مطهری علی رغم اینکه درخواستی نداشت اما ما وی را به شورای نگهبان دعوت کردیم و مطالب و دلایل مربوطه را به خودش اعلام کردیم. آنجا دوربین وجود داشت و وی می‌توانست دلایل ردصلاحیتش را اعلام کند.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه صلاحیت نمایندگان برای یک دوره چهارساله است، یادآور شد: برای چهار ساله بعد باید صلاحیت آنها مورد بررسی قرار گیرد شورا در این خصوص قانون را اجرا می‌کند. پس از پایان بررسی صلاحیت‌ها، صلاحیت ۷۵ نفر از نمایندگان مجلس دهم تأیید نشد و فکر نمی‌کنیم تعداد بسیار زیادی باشد، اما ما ناچار هستیم قانون را اجرا کنیم؛ لذا این نمایندگان صلاحیت حضور در دوره بعد مجلس را ندارند.

کدخدایی درباره حد نصاب پیروزی در انتخابات مجلس گفت: نامزدها برای پیروزی در انتخابات و راه‌یابی به مجلس، باید ۲۰ درصد آرای لازم را کسب کنند.

وی در خصوص بحث خرید و فروش صلاحیت‌ها ابراز کرد: این اتفاق در ادوار گذشته هم رخ می‌داده و هیچ ربطی به شورای نگهبان ندارد و اینها کلاهبردارانی هستند که از سادگی افراد سوء استفاده کردند. ما در بیانیه‌ای که صادر کردیم اعلام داشتیم که افراد مراقب کلاهبرداران باشند. این دوره هم اینگونه بوده ولی برخی افراد در بیان این مسئله حسن نیت نداشتند و این مسئله را رسانه‌ای کردند. طبیعتاً حفاظت شورا با همکاری دستگاه‌های اطلاعاتی و قضایی با این قضایا برخورد خواهند کرد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه رئیس جمهور اعلام کرده ۴۴ حوزه انتخاباتی غیررقابتی است، گفت: تصور می‌کنم این رقم خیلی دقیق نیست. طبیعتاً شورای نگهبان هیچ‌گاه با نگاه سیاسی صلاحیت‌ها را بررسی نمی‌کند و انتخابات را به عنوان یک شرکت سهامی مدنظر قرار نمی‌دهد تا سهمی برای گروه‌های سیاسی در نظر گیرد. ما رقابت را بین همه گروه‌های سیاسی و مستقلین می‌دانیم.

کدخدایی درباره پیام خود به جوانانی که قصد شرکت در انتخابات را ندارند، گفت: غالب جوانان کشور پای صندوق‌های رأی حضور خواهند یافت و اگر کسی هم مایل به شرکت نیست هیچ اصراری نیست. اما جوانان ما به سرنوشت آینده خود می‌اندیشند و به دنبال دفاع از منافع ملی کشور هستند.

سخنگوی شورای نگهبان درباره ارسال نامه‌ای از سوی شورای شهر تهران به این شورا درباره تخلفات یکی از نامزدهای تأیید صلاحیت‌شده مجلس گفت: این نامه به شورا واصل شد و در اختیار اعضای شورای نگهبان قرار گرفت و نظر اعضا همان بود که اعلام شده است.

وی درباره اینکه شورا در بررسی صلاحیت نامزدها مواضع سیاسی آنها را هم بررسی می‌کند گفت: شورای نگهبان نگاه سیاسی ندارد. نمایندگان هم در بیان نظرات و آرای خود آزاد هستند و هیچ‌کس نمی‌تواند آنها را به خاطر اظهارنظرشان مواخذه کند. شورای نگهبان هم هیچ‌گاه ملاکش آرا و نظراتش نمایندگان نبوده است و تنها ملاک مثل همیشه شرایط مندرج در قانون بوده است.       

کدخدایی درباره تأثیر ردصلاحیت‌ها بر کاهش مشارکت مردم در انتخابات گفت: آمار منتشر شده از سوی برخی نهادهای دولتی نشان می‌دهد عامل ردصلاحیت‌ها پایین‌ترین نقش را در کاهش مشارکت دارد و بیشترین تأثیر در کاهش مشارکت مربوط به مسائل و مشکلات اقتصادی است.

سخنگوی شورای نگهبان درباره تاثیر ترور شهید حاج قاسم سلیمانی در وحدت ملت ایران گفت: هرگاه آمریکا و دشمنان ما علیه امنیت ما اقدامی انجام می‌دهند مثل ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، موجب وحدت مردم ما می‌شود و انشاالله حضور مردم در انتخابات پاسخ محکمی به تهدیدات خارجی خواهد بود.

کدخدایی در پاسخ به سئوال خبرنگار فرانسوی مبنی بر اینکه اگر مشارکت مردم در انتخابات به دلیل حوادث اخیر زیر ۵۰ درصد باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ گفت: تازه مثل فرانسه می‌شویم که اگر اشتباه نکنم انتخابت اخیر ریاست جمهوری فرانسه زیر ۵۰ درصد بود. تعلق خاطری که مردم ما به نظام دارند و از آنجایی که نظام جمهوری اسلامی نظامی مردمی است معمولاً ما در انتخابات‌های گذشته مشارکت زیر ۵۰ درصد نداشتیم، اما براساس قوانین دموکراسی مشارکت زیر ۵۰ درصد هم اشکالی را ایجاد نمی‌کند و ما در کشور‌های اروپایی شاهد این مسئله هستیم.

کدخدایی درباره انتقاد‌ از عملکرد شورای نگهبان درباره رد صلاحیت‌ها گفت: باید از شورای نگهبان مطالبه اجرای قانون را داشت؛ آن هم قانونی که در مجلس تصویب شده و هرموقع که مجلس بخواهد می‌تواند آن را اصلاح کند. بنابراین اگر انتقادی هم باشد باید به قانون باشد.

انتهای پیام
captcha