سعید مختاریفرد، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد خمین در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، نمایش تعزیه را ترسیم وقایع کربلا عنوان کرد و افزود: تعزیه ادامه و میوهای پرثمر از نوحههایی است که مردم سوگوار در مراسم عزاداری با نوایی سوزناک میخواندند و رفته رفته از نوحهسرایی و واقعه خوانی فاصله گرفت و با استقلال ویژه ای حضور خود را اعلام کرد.
آمیختگی اعتقادات مذهبی و مسائل اجتماعی در تعزیه
وی گفت: در تعزیه اعتقادات مذهبی و مسائل اجتماعی با یکدیگر درهم میآمیزند و آن را تبدیل به نمایش میکند که هم تجلی جهانبینی عامه مردم است و هم توقعات اجتماعی و باورهای سنتی را متبلور کرده است.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد خمین، خاطرنشان کرد: تعزیه صرفاً به تشریح وقایع کربلا نمیپردازد و طیف وسیعی از صحنههای تاریخی صدر اسلام و حتی حوادث عصر پیامبران و نیز وقایع امامان پس از امام حسین(ع) را در برمیگیرد.
وی با اشاره به تحول تعزیه، اظهار کرد: خلق وقایع و داستانهای غیرمذهبی و افسانه ای در ادبیات نمایشی تعزیه، تعزیه را از دین و مذهب دور نساخت و ارتباط آن را با روحیه و اعتقادات فرهنگی - مذهبی مردم نگسست.
تعزیه با نظام اجتماعی، فرهنگی و دینی جامعه هماهنگ شود
مختاریفرد در ادامه در راستای پویایی و ماندگاری مجالس تعزیه در دوران کنونی، گفت: باید ویژگیهای جامعه سنتی ـ مذهبی گذشته به جامعه امروی بازگردانده شود و تعزیه را با نظام اجتماعی، فرهنگی و دینی جامعه هماهنگ کنیم.
وی افزود: اگر تغییرات درونی و بیرونی در تعزیه همراه با دگرگونیهای دیگر عناصر مادی و معنوی فرهنگ و در پاسخ به نیازها و خواستههای جامعه شکل بگیرد، این هنر دینی ماندگار و در میان طبقهها و گروههای مختلف مردم جاذبه خواهد داشت.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد خمین در پایان، خاطرنشان کرد: تعزیه و تعزیهخوانی نمونه والایی از ادبیات و هنر و نمایشی مذهبی ایران است و این شایستگی را دارد که همچون دیگر آثار هنری در مجامع فرهنگی و هنری ایران و جهان ارائه شود.