کد خبر: 2616661
تاریخ انتشار : ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۱
رئیس اداره ارشاد زرندیه پاسخ می‌دهد؛

شاعران تا چه حد به رسالت امام حسین(ع) توجه کرده‌اند؟

گروه هنر: جوانمرد با اشاره به اینکه شاعران و ادیبان ایران زمین بیشتر از آن که به مفاهیم نهضت امام حسین(ع) بپردازند به مصائب و آلام آن حضرت پرداخته‌اند، افزود: دلیل اصلی آن نیز توجه بیشتر به نوحه‌سرایی بوده است که کماکان نیز ادامه دارد.

احمد جوانمرد، رئیس اداره فرهنگ وارشاد اسلامی زرندیه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، در تشریح عوامل درخشش قهرمانان قیام امام حسین(ع) در ادبیات ایران، گفت: امروزه علیرغم وجود پهلوانان اسطوره‌ای در ایران، قهرمانان قیام امام حسین(ع) در ادبیات درخشش خاصی دارند و بی‌شک عامل دین‌‌مداری و ولایت‌پذیری مردم این سرزمین بر درخشش قهرمانان کربلا در ادبیات آن مؤثر بوده است.

وی بیان کرد: شعر آئینی از سده‌های سوم و چهارم هجری در ایران رواج داشته و شاعرانی چون کسایی‌مروزی، ناصر خسرو و بعدها سلمان ساوجی، حافظ شیرازی و حتی شعرای ترک زبان این مرز و بوم از جمله حکیم تئلیم خان و شاعران معاصری چون شهریار و ... به سرودن شعر در رثای امام حسین(ع) و یاران با وفایش پرداخته‌اند و این جز ارادت قلبی شعرای ایران زمین به ائمه واهل بیت(ع) نبوده است.

جوانمرد اظهار کرد: با کمی دقت و تأمل در این مهم می‌توان دریافت شاعرانی که در مدح و رثای ائمه(ع) شعر سروده‌اند از شهرت و آوازه بیشتری نیز نسبت به دیگران برخوردار هستند.

جمله خون بر شمشیر پیروز است می‌تواند فرصت تفکر در اختیار اهل ادب ایران بگذارد

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد زرندیه، افزود: از آنجابی‌ که شعر و ادبیات تصنعی نیست؛ بلکه آگاهی است که از جانب خدا به شاعر می‌رسد و در واقع هنری والاست و از ذات اقدس احدیت سرچشمه می‌گیرد؛ لذا مفاهیم ارزشی و دینی به ویژه ایثار و شهادت، ایستادگی در برابر ظلم و... از جایگاه ویژه‌ای در آن برخوردارست و مفاهیمی همچون عطش، خیمه‌گاه، قتلگاه، شهادت، آب و فرات و جمله خون بر شمشیر پیروز است می‌تواند یک میدان دید و فرصت تفکر را در اختیار اهل ادب ایران بگذارد.

وی خاطرنشان کرد: به همین خاطر است که اهل ادب ایران زمین در پرورش مفاهیم دینی به زبان شعر و ادبیات بسیار خوب عمل کرده‌اند ولاجرم می‌توان گفت هر آنچه از دل برآید بر دل نیز نشیند.

سابقه مرثیه در ایران

جوانمرد در ادامه در تشریح سابقه مرثیه در ایران، افزود: سابقه مرثیه در ایران به سده سوم هجری برمی‌گردد و به قولی اولین شاعری که در رثای امام حسین(ع) شعر سروده کسایی مروزی بوده است.

وی در پاسخ به این سوال که ادیبان ایران چقدر به رسالت امام حسین(ع) که امر به معروف ونهی از منکر است توجه کرده‌اند؟، اظهار کرد: متأسفانه شاعران و ادیبان ایران زمین بیشتر از آنکه به مفاهیم نهضت امام حسین(ع) بپردازند به مصائب و آلام آن حضرت پرداخته‌اند و دلیل اصلی آن نیز توجه بیشتر به نوحه‌سرایی بوده است که کماکان نیز ادامه دارد.

جوانمرد اضافه کرد: البته این بدان معنا نیست که به این مهم پرداخته نشده و شاعرانی نیز هستند که به مفاهیم آن به ویژه فریضه امر به معروف و نهی از منکر پرداخته‌اند.

رئیس اداره ارشاد زرندیه در پایان، اظهار کرد: پرداختن به بیان مظلومیت، مصائب و آلام نهضت امام حسین(ع) و یاران ایشان در ایران اسلامی به دلیل روحیات احساسی و دلسوزانه مردم این سرزمین و علاقه وافر آنان به ائمه و اهل‌بیت(ع) است و بالطبع اینگونه شعری(نوحه سرایی) از اقبال بیشتری هم در میان عموم مردم برخوردارست.

captcha