محمدرحیم بیرقی، مدیرکل قرآن و عترت ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور در گفتو گو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، گفت: در حال حاضر روند فعالیتها در حوزه سینمای قرآنی بسیار کمرنگ است؛ لیکن در خصوص این بحث نقد جدی وجود دارد.
وی اظهار کرد: متأسفانه سینمای ایران به هیچ وجه از رنگ و لعاب قرآنی برخوردار نیست؛ البته گاهی ممکن است درتعریف درون مذهبی نمادهای اخلاقی و رفتاری را در برخی نقاط ترویج بکند؛ ولی کاستیها و نقصهای فراوانی دارد که نمیشود بهعنوان سینمای دینی نیز آن را تلقی کنیم.
بیرقی ادامه داد: از مهمترین نقاط ضعف سینمای قرآنی کشور این است که اگر فیلمی نیز در این خصوص بخواهد تولید شود تا اندازهای از هنرپیشههای ضعیف و فیلمنامههای سخیف استفاده میشود که در نهایت قابلیت همگانیسازی و سرمایهگذاری ندارد.
وی عنوان کرد: لازم به ذکر است که تاکنون در کشور چندین اثر فاخر در حوزه قرآنی تولید شده است؛ البته به همین آثار نیز نقصهای جدی در حوزه محتوا وارد است که باید مورد بررسی و توجه قرار گیرد تا در تولید آثار بعدی از میزان تکرار این نقایص کاسته شود.
بیرقی با اشاره به اینکه دلایل مختلفی برای عدم تولید فیلمهای قرآنی وجود دارد، اضافه کرد: با وجودی که 35 سال از انقلاب اسلامی ایران میگذرد؛ ولی همچنان در حوزه اثرگذاری فرهنگی نوپاست.
عدم سرمایهگذاری جدی در حوزه سینمای قرآنی
وی با بیان اینکه عدم سرمایهگذاری جدی در خصوص سینمای قرآنی را از دیگر علل کاهش تولید فیلمهایی با مضامین قرآنی دانست و افزود: از سوی دیگر با وجود نظام اسلامی کشور هنوز تغییر نگرش خاصی برای سینماگران و کسانی که در این عرصه فعالیت میکنند در خصوص توجه بیشتر به تولید فیلمهایی قرآنی اتفاق نیفتاده است؛ لیکن به همین جهت سینمای ایران در حوزه قرآنی و دینی در رکود است.
بیرقی با تأکید بر اینکه از این رو نیازمند اعتلای سینمای قرآنی هستیم، بیان کرد: تربیت نیروی مختص گام اول موفقیت در این عرصه است، بدینمعنا که کارگردانی را تربیت کنیم که از روحیه دینی و مذهبی برخوردار باشند و در حین تحصیلات در حوزه سینما مسائل دینی و قرآنی را نیز آموزش ببیند.
وی عنوان کرد: ازاینرو باید مبحث بین رشته ای بین حوزه سینما و قرآن اتفاق بیفتد؛ چراکه در این صورت با تغییر رویکردی که در بینش کارگردانان ایجاد میشود آنها نیز در آینده علاوه بر اینکه تولید فیلمهای قرآنی را در اولویت قرار میدهند از بازیگران و حضور فیلمنامهنویسان متعهد و متخصص در فیلمها استفاده میکنند؛ بنابراین فیلمهای قرآنی باکیفیتتری تولید میکنند.
مدیرکل قرآن و عترت کانونهای مساجد کشور در پایان با اشاره به اینکه تولید فیلمهای با کیفیت قرآنی در جذب مخاطبان بسیار اثرگذارست، یادآور شد: فیلمهای فاخری نظیر یوسف پیامبر(ع) و داستان اصحاب کهف در سینمای قرآنی ایران تولید شده است هرچند که انتقاداتی به محتوای این فیلمها وارد است؛ ولی علیالظاهر از نظر شکلی آثاری هستند که مورد پذیرش عامه مردم بوده و امروز نیز بهصورت ترجمه شده در کشورهای مختلف دنیا پخش میشود و مخاطبان زیادی دارند.