کد خبر: 3454012
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۱

تراژدی غم‌انگیز تئاتر خمین/ فریادهایی که جز تهدید به جایی نرسید

گروه هنر: وضعیت تئاتر خمین علی‌رغم افتخارآفرینی در مناسبات مختلف به‌ویژه مذهبی، چند سالی است که حال و روز اسفناکی دارد، ۳ سال از تعطیلی تئاتر منطقه‌ای تجربه می‌گذرد و حتی قول همکاری اداره‌کل کتابخانه‌ها با تهدید اداره ارشاد مواجه شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، هنر یکی از عناصر مؤثر در زندگی انسانهاست، مجموعه‌ای از آثار یا فرآیندهای ساخت انسان که در جهت اثرگذاری بر عواطف، احساسات و هوش انسانی و یا به منظور انتقال یک معنا یا مفهوم خلق می‌شوند، امروزه کشورهای بزرگ صنعتی از هنر و به خصوص فیلم و نمایش برای سلطه و پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کنند و نگاه این کشورها به هنر همچون نگاهی است که به اقتصاد، سیاست و ارتش دارند.

در ایران بعد از انقلاب اسلامی نیز حمایت‌های زیادی از هنر فیلمسازی و اجرای تئاتر برای ترویج فرهنگ اسلامی شد و هنرمندان بسیاری وارد صحنه شدند.

در این میان شهرستان خمین، زادگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی محل تولد و تربیت بسیاری ازهنرمندان به خصوص در رشته تئاتر است، هم اکنون بازیگران و نویسندگانی از این شهر در پایتخت مشغول فعالیت هستند، اما در خمین نگاهی که به این هنرمندان می‌شود نه از جنس حمایت است و نه از جنس ارشاد بلکه طرد هنرمندان تئاتر شیوه سخن گفتن مسئولان با آنهاست.

چند سالی است که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خمین به عنوان خانه امن این قشر از هنرمندان با بهانه نبود بودجه کافی از وظیفه حمایتی شانه خالی می‌کند و مشکلاتی را برای آنها به وجود آورده است؛ نداشتن سالن برای تمرین بزرگترین مشکل این روزهای انجمن تئاتر خمین است.

کمبود بودجه فقط بهانه‌ای برای عدم حمایت است
شمس‌الله اکبری، مسئول انجمن نمایش و یکی از پیشکسوتان این هنر در خمین می‌گوید: نبود بودجه بهانه‌ای است که مدیران اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی از آن برای جلوگیری از پیشرفت هنر تئاتر در خمین استفاده می‌کنند، همایش منطقه‌ای تئاتر تجربه 13 دوره در خمین برگزار شد اما 3 سال است که انجمن تئاتر به علت نداشتن منابع مالی لازم و عدم حمایت اداره ارشاد نتوانسته این همایش را برگزار کند.

اکبری با اشاره به اینکه بسیاری از هنرمندان تئاتر خمین به پایتخت مهاجرت کردند و در آنجا موفق‌تر هستند افزود: قبلاً هم ارشاد از ما خیلی حمایت نمی‌کرد اما حداقل سالن آمفی‌تئاتر اداره کتابخانه‌های عمومی در اختیار هنرمندان بود و بعد از اختلاف این دو اداره مجبور شدیم به سالن آمفی‌تئاتر اداره ارشاد مراجعه کنیم که برای ندادن آن هم هر روز با بهانه‌ای مواجه شدیم.

محمد‌جواد طاهری، کارگردان و بازیگر تئاتر گفت: سال گذشته با تلاش انجمن نمایش و با هزینه‌های شخصی  9 مستند و یک گزارش درباره آئین محرم در خمین ساخته شد اما دریغ از حمایت مسئولان ارشاد، سال‌هاست مدیران اداره فرهنگ و ارشاد خمین از معلمان انتخاب می‌شوند و بیشتر جهت‌گیری‌های ارشادی دارند تا فرهنگی وهمین مسئله موجب دلسرد شدن هنرمندان از این اداره به اصطلاح فرهنگی شده است.

طاهری با بیان اینکه تئاتر خمین در چند دوره موفق شد به بخش مسابقات تئاتر فجر راه پیدا کند افزود: متأسفانه امسال سالنی برای تمرین نداشتیم و نتوانستیم به موقع کار را آماده کنیم و این از افتخارات اداره فرهنگ و ارشاد خمین است، این اداره از هنرمند خالی شده وقتی مدام از رئیس می‌شنوی که بودجه نداریم و نمی‌شود  دلیلی برای مراجعه وجود ندارد.

این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه سالن آمفی تئاتر حق انجمن تئاتر است گفت: پول ایزوگام و نظافت سالن را مگر هنرمندان باید بپردازند؟ پس بودجه‌هایی که هرساله اداره ارشاد به نام انجمن‌های فرهنگی وهنری می‌گیرد کجا هزینه می‌شود؟

وی ادامه داد: مدیرکل ادارره کتابخانه‌های عمومی استان مرکزی در سفری که به خمین داشت ( 17 شهریور سال جاری ) قول همکاری با انجمن تئاتر در خصوص استفاده رایگان از آمفی تئاتر کتابخانه را داده است اما سرپرست اداره ارشاد با تهدید از این کار ممانعت کرد.
عادل کوچکی مطلق، از دیگر اعضای انجمن تئاتر خمین گفت: سوالی که هنرمندان خمین هیچگاه به پاسخ آن نرسیده‌اند این است که چرا رئیس اداره فرهنگ و ارشاد خمین نباید از بین هنرمندان یا دغدغه‌مندان هنر و فرهنگ انتخاب شود؟

پاسخی به نامه هنرمندان خمین داده نشد
وی با اشاره به برنامه‌هایی که برای مدیرکل جدید و نماینده مردم خمین در مجلس نوشته شده ادامه داد: ما نامه‌ای درباره مشکلات فرهنگی هنری خمین به اداره‌کل ارسال کردیم که پس ازگذشت چند هفته هیچ جوابی داده نشد و این نشان‌دهنده تائید اقدامات ارشاد خمین توسط مدیرکل است.

کوچکی افزود: تقریبا تمام پیشکسوتان هنرتئاتر در این یکسال از خمین رفتند و علاقه‌مندان به نمایش مجبور هستند برای فراگیری این هنر به شهرهای دیگر مراجعه کنند.

این بازیگر تئاتر با اشاره به افتخارات انجمن تئاتر خمین در جشنواره‌های کشوری ومنطقه‌ای گفت: تبعیض بین انجمن‌های تحت پوشش همیشه در اداره ارشاد خمین وجود داشته و ضربه سنگینی بر پیکر فرهنگ وهنر زادگاه امام (ره) وارد کرده که تبعاتش در سال‌های آینده معلوم خواهد شد.

به گزارش ایکنا؛ نبود توجه و حمایت نسبت به هنرمندان قصه همیشگی شهرستان خمین است، سوء مدیریت فرهنگی و انتخاب مدیران ناآشنا با فرهنگ و هنر در سکوت معترضان هرسال تکرار می‌شود، حالا هنرمندان به ویژه هنرمندان تئاتر خمین منتظر اقدامی مناسب از طرف مدیرکل جدید که هنرمندان را «ارباب» می‌نامد هستند.

captcha