کد خبر: 3695685
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۷
فتح آبادی تشریح کرد:

کاهش آسیب اجتماعی در استان مرکزی/مشکل حوزه اجتماعی ایده‌پردازی است نه اعتبار مالی

گروه اجتماعی- مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی ضمن تشریح بخشی از وضعیت آسیب‌های اجتماعی استان گفت: در نتیجه همفکری و جلوگیری از موازی کاری‌ها و تقویت انسجام اجتماعی بین دستگاه‌های اجرایی، شاهد کاهش آسیب‌ها هستیم.

به گزارش ایکنا از استان مرکزی، غلامرضا فتح آبادی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی، امروز ۹ اسفندماه در نشست خبری آغاز به کار مرکز دیده بانی اجتماعی استان که در جهاد دانشگاهی برگزار شد گفت: جهاد دانشگاهی دارای ظرفیت‌های ارزشمندی نسبت به سایر دستگاه‌ها است که باید از این ظرفیت‌ها استفاده کرد.
وی افزود: جهان در عصر فرا اطلاعات قرار گرفته و قرن ۲۱ را، قرن دگرگونی‌های علمی و تحولات اجتماعی نامگذاری کرده‌اند. از آغاز قرن ۲۱، هر 5.5 سال یک بار حجم دانش بشری دو برابر شده و هر سه سال یک بار دانش بشری کهنه می‌شود. هر سه دقیقه یک بار موضوع جدیدی در علم فیزیک مطرح می‌شود که نشان دهنده حجم عظیم دگرگونی است که طبیعتاً حوزه اجتماعی را نیز بیش از سایر حوزه‌ها دگرگون کرده و باید این دگرگونی‌ها را رصد و شاخص‌ها را ارزیابی کنیم.

علوم انسانی همچنان ناتوان در پیش بینی رخدادها
فتح آبادی ادامه داد: چندین سال است که در حوزه علوم طبیعی آینده پژوهی انجام می‌شود و بر اساس داده‌های حاصل از این ارزیابی‌ها می‌توان دگرگونی‌ها را پیش بینی کرد. اما در حوزه علوم انسانی هنوز نتوانسته‌ایم رخدادها را پیش بینی کنیم البته30 سال است که سازمان ملل به کشورها تأکید می‌کند که در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید به سمت پیش بینی و آینده پژوهی بروند تا بر اساس آن بتوان تحولات را رصد کرد.
وی افزود: در حال حاضر در کشور یک سری پیمایش‌های ملی انجام می‌شود که بیانگر وضع موجود است اما آنگونه که ما می‌خواهیم نمی‌توانند آینده را پیش بینی کنند، مسائل اجتماعی نیز تابع متغیرهای پیچیده‌ای است، در حال حاضر نیز دچار تغییرات معرفتی، تحولات هنجاری و نگرشی در جهان هستیم و همه تحولات بر رفتارها تأثیر می‌گذارد و بسیاری از ناهنجاری‌ها به نوعی از همین تحولات ناشی می‌شوند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی تشریح کرد: از طرف دیگر کشور ما در مرحله گذر از سنت به مدرنیته است و مقداری دوره این گذر به دلایل مختلف طولانی شده است که به تبع آن آسیب‌هایی نیز در جامعه ایجاد کرده و قاعدتاً با پیش بینی و پیش‌نگری می‌توانیم بسیاری از آنها را حل کنیم در این راستا با همکاری جهاد دانشگاهی به این نتیجه رسیدیم که باید داده‌ها و تحولات اجتماعی را رصد کنیم.

کاهش آسیب اجتماعی در استان مرکزی/مشکل حوزه اجتماعی ایده‌پردازی است نه اعتبار مالی
فتح آبادی با بیان اینکه کشور ما نیز پازلی از فرایندهای جهانی است گفت: در حوزه سالمندی به مرحله خاص و نه بحرانی رسیده‌ایم و باید با داده‌های امروزی مشخص کرد که ظرف 20 سال آینده جمعیت سالمندی ما چه زیرساخت‌هایی نیاز دارد در بحث درمان نیز در 20 سال آینده کاملاً شاهد دگرگونی خواهیم بود و به نوعی 7 انقلاب را در عرصه سلامت در پیش داریم و طبیعتاً حوزه اجتماعی نیز از مجموعه این تحولات تأثیر خواهد پذیرفت.
وی گفت: اگر رصد و پیش بینی‌ها در سال‌های گذشته و قبل از جوان شدن جمعیت کشور انجام می‌شد امروز با مشکلات متعدد این حوزه مواجه نبودیم، برنامه ششم توسعه نیز مأموریت‌هایی را از جمله رصد تحولات اجتماعی برای دولت تکلیف کرده است و این رصدگری در هر استان با توجه به ویژگی‌های بومی باید دنبال شود، سرمایه اجتماعی، امید، نشاط اجتماعی، اعتماد و مسئولیت پذیری نیز باید از طریق همین رصدگری ارتقا و تقویت شود و به نوعی در توسعه پایدار باید همه شاخصه‌ها به صورت علمی و به روز دنبال شوند و تا بر اساس آن بتوانیم برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری اجتماعی داشته باشیم.


تغییرات مثبت حوزه اجتماعی با ورود رهبری

فتح آبادی تأکید کرد: با ورود رهبری در حوزه آسیب‌های اجتماعی شاهد تغییرات مثبت و گسترده هستیم، 5 جلسه شورای اجتماعی کشور با رؤسای سه قوه و با حضور رهبری تشکیل شده است، شورای اجتماعی به شورای عالی ارتقا پیدا کرده و سازمان اجتماعی ایجاد شده که تمام فعالیت‌های حوزه اجتماعی را باید متوازن و هماهنگ کند.
وی ادامه داد: به دنبال این تغییرات مثبت، در قانون بودجه سال آینده نزدیک به 400 میلیارد تومان به حوزه اجتماعی تزریق می‌شود درواقع در حوزه اجتماعی از لحاظ اعتباری با حمایت رهبری و رئیس جمهور مشکلی نداریم و مشکل در برنامه‌ها و ایده‌ پردازی‌هاست خیلی از برنامه‌هایی فعلی حوزه اجتماعی متناسب با قرن 21 نیست؛ لذا هر کاری که در حوزه اجتماعی به همت دستگاه‌های اجرایی انجام می‌شود باید بر مدار علم و پژوهش باشد و با همین نگاه، راه‌اندازی مرکز دیده بانی اجتماعی را دنبال کردیم.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی افزود: این مرکز شاید به لحاظ فیزیکی امکانات آنچنانی نداشته باشد اما یک شبکه گسترده پژوهشی را ایجاد خواهد کرد تا نهایتاً به کاهش آسیب‌های اجتماعی و ارتقای اجتماعی و فرهنگی منجر شود. علاوه بر گزارش‌ها، افکار سنجی‌ها و نشست‌های تخصصی این مرکز، نقش رسانه‌ها نیز به عنوان یکی از ارکان اصلی آینده‌نگری در این مرکز دیده شده است.

ضمانت به کارگیری تولیدات مرکز دیده بانی اجتماعی
فتح آبادی در پاسخ به این سؤال ایکنا که چه ضمانت اجرایی برای به کارگیری داده‌ها و محصولات این مرکز وجود دارد گفت: قاعدتاً در تمام حوزه‌های اجتماعی باید ضمانت اجرایی وجود داشته باشد ما در کنار این مرکز چند پازل دیگر را نیز طراحی کرده‌ایم از جمله هیأت اندیشه ورز که 10 نفر از صاحب نظران برجسته استان در حوزه روانشناسی و جامعه شناسی عضو آن هستند و مسائل اجتماعی را به صورت مستمر رصد می‌کنند این مرکز می‌تواند بخشی از تولیدات فکری این هیأت را تأمین کند و طرفی برای اینکه این اطلاعات وارد چرخه اجرایی شوند کارگروه اجتماعی و فرهنگی نیز فعال شده است.
وی تشریح کرد: البته اعتباراتی هم برای اجرایی شدن این داده‌ها در نظر می‌گیریم و تمام یافته‌ها در دستگاه‌های اجرایی توزیع خواهد شد و بر اساس اعتباراتی که داده می‌شود تکالیف آنها ارزیابی خواهد شد، چندین سند نیز برای اولین بار در کشور با مشارکت دستگاه‌های مختلف، تدوین شده است مانند سند کاهش و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی که دو سال است اجرایی می‌شود و دادگستری نیز به عنوان ناظر در این سند پیش بینی شده است، 45 دستگاه اجرایی در این سند مشارکت دارند و دادگستری بر اساس تکالیفی که طبق تفاهم نامه به دستگاه‌های اجرایی داده شده، کنترل و ارزیابی داد و حتی در صورت تخلف، موارد را به محاکم قضایی ارجاع می‌دهد.

کاهش آسیب اجتماعی در استان مرکزی/مشکل حوزه اجتماعی ایده‌پردازی است نه اعتبار مالی
فتح آبادی تأکید کرد: به دلیل همین همفکری و جلوگیری از موازی کاری‌ها و تقویت انسجام اجتماعی بین دستگاه‌های اجرایی، شاهد کاهش آسیب‌ها در استان هستیم، بر اساس ارزیابی قوه قضاییه، از 10 جرم اول کشور در استان مرکزی، 7 جرم کاهش یافته است، در حوزه طلاق نیز که نگرانی جدی استان بود شاهد کاهش هستیم، و به تبع آن برنامه‌های دیگری را نیز دنبال می‌کنیم.

بهره‌مندی 21 هزار جوان از آموزش‌های پیش از ازدواج

وی ادامه داد: ما اولین استانی هستیم که آموزش‌های پیش از ازدواج را اجباری کرده‌ایم و طبق آمار 10 روز پیش، بیش 21 هزار جوان آموزش‌های 6 ساعته پیش از ازدواج را دیده و کارنامه دریافت کرده‌اند و بعد از دریافت این کارنامه بوده که ازدواج آنها ثبت شده است، در هیچ استانی چنین کاری انجام نمی‌شود.
فتح آبادی افزود: همچنین در سنوات قبل، 25 درصد طلاق‌ها در سال اول ازدواج اتفاق می‌افتاد اما بعد از اجرای آموزش‌های سراسری که امسال با پوشش 98 درصدی اجرایی شد، طلاق در سال اول ازدواج با کاهش 16 درصدی به 9 درصد رسید این برنامه‌ها در سال آینده نیز با قوت بیشتری دنبال خواهد شد.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی تصریح کرد: ما به دنبال آموزش‌های همگانی هستیم به نحوی که در 5 سال آینده، استان مرکزی، مرکز اصلی مشاوره در کشور شود این آموزش‌ها و مشاوره‌ها همزمان در همه حوزه‌ها دنبال می‌شود.

اعلام اولویت‌های مرکز دیده‌بانی اجتماعی در ابتدای سال 97
فتح آبادی در پاسخ به سؤال دیگر ایکنا که اولویت بومی مرکز دیده بانی اجتماعی در بحث آسیب‌ها چیست؟ گفت: 26 آسیب احصا شده است که 5 آسیب اولویت دارد البته نه به این معنا که کار مرکز صرفاً به این 5 آسیب خلاصه شود این مرکز باید در حوزه اعتماد اجتماعی، قانون گرایی و کاهش آسیب فضای مجازی ورود پیدا کند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی در پایان گفت: امیدوارم این اولویت‌ها تا پایان سال 96 مشخص و ابتدای سال 97 اعلام شوند، همچنین این مرکز باید تا پایان سال دیده بانی کلی نسبت به تحولات سال 97 داشته باشد و مهم ترین اولویت‌ها را از نگاه مردم به دست آورد تا طبق پروتکل مرکز، کار را ادامه دهیم./انتهای پیام

captcha