به گزارش ایکنا از استان مرکزی، حسین خنیفر، رئیس دانشگاه فرهنگیان کشور، امروز، هشتم دیماه در مراسم نکوداشت یکصد سال تربیت معلم در ایران و 75 سال در استان مرکزی که در دانشگاه فرهنگیان اراک برگزار شد گفت: معلم و متعلم در رشد یکدیگر تأثیر دارند، ایران کشوری استخواندار و پیشینهدار در امر تعلیم و تربیت است، در دوره هخامنش اولین مدرسه حقوق بنا شد، ایرانیان در رشتههای طب، فلسفه، داروسازی، ادبیات و... سرآمد بودند و آموزش قبل از اسلام در کشور وجود داشته است چراکه قم قبل از اسلام مبدع مکتبخانه ایرانیان بوده است.
وی با اشاره به اینکه تمام نگارندهگان کتب اصلی ایرانیان هستند، اضافه کرد: 100 سال قبل دارالمعلمین و 67 سال قبل از آن دارالفنون توسط امیرکبیر تأسیس شد، 40 سال قبل از امیرکبیر یعنی 207 سال پیش عباس میرزا نخستین گروه تحصیلی را به خارج اعزام کرد. در سال 90 دانشگاه فرهنگیان 21 هزار دانشجو پذیرفت و سپس با یک شیب ملایم این میزان کاهش یافت به طوری که در سال 91 تعداد دانشجو جذب شده 19 هزار، در سال 92، 16 هزار و در سال 93 به 11هزار و در سال 94 به 7هزار، سال 95به 5 هزار رسید تا اینکه آذر سال قبل مشخص شد که 25 هزار صندلی خالی در کشور وجود دارد.
این مقام مسئول اضافه کرد: کمبود پرسنل آموزش و پرورش بسیار زیاد است و تقریبا در سال آینده با کمبود 120 تا 130 هزار نفری مواجه هستیم، امسال با کمبود 78 هزار نیرو روبهرو بودیم که با تدابیر اخذ شده برطرف شد و سال آینده نیز با پذیرشهای صورت گرفته کمبودها رفع میشود.
وی بیان کرد: تدوین برنامه یکصدسالهای برای دانشگاه تعریف شده است، در این برنامه تمام رشتههای دانشگاهی برای ارائه در پردیسهای بسیار بزرگ فرهنگیان در 31 استان کشور پیشبینی شده است. برنامه بلندمدتی برای ایجاد پردیسهای بزرگ تحت عنوان دانشگاه جامع تربیت معلم استانی در دست اقدام است است، 31 دانشگاه 100 هکتاری برای 31 استان تأسیس شود تا ریشه کمبود معلم برای همیشه خشک شود.
خنیفر با اشاره به اینکه ایجاد رشته مدیریت آموزشی، مدیریت آموزشگاهی و رشته سند تحول بنیادین در دستور کار این دانشگاه قرار دارد گفت: با توجه به پایشی که در سه ماه اخیر صورت گرفته است این دانشگاه از ظرفیت بالایی در زمینه آموزش فرهنگیان برخوردار است که باید مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
این مقام مسئول اظهار کرد: این دانشگاه آمادگی خود را برای آموزش 25 هزار معلم از مهرماه امسال به وزیر آموزش و پرورش، شورای عالی آموزش و پرورش و شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرده است. آموزش این تعداد معلم در دانشگاه فرهنگیان در شرایطی امکانپذیر است که وزارت آموزش و پرورش ردیف استخدامی این تعداد معلم را از سازمان امور اداری و استخدامی کشور اخذ کند.
وی ادامه داد: پس از جنگ جهانی دوم 1945 تمام کشورهای موفق از طریق آموزش مدارج عالی پیشرفت را طی کردند نه با پول. ایران نیز زمانی موفق است که فتیله معلمی را بالا کشیده و شیر نفت را ببندد که در این راستا اراده محکم و قوی نیاز است که البته تاکنون محقق نشده است.
خنیفر تصریح کرد: دانشجویان دانشگاه فرهنگیان به معلمی به عنوان شغل نگاه نکنند، معلمی حرفه، هنر و عشق است، همواره به فکر مطالعه و رشد فکری خود باشید، زیرا بر اساس نظریه دانشمندان در سال 2025 در هر هفتاد روز علم عوض میشود، بر همین اساس نیاز است بروز باشید.
وی گفت: آخرین فرصت نظام جمهوری اسلامی ایران تعلیم و تربیت است، ایران تنها کشور دنیا است که دارای 75 مواد معدنی به صورت همزمان است، باید به دنبال تغییر باشیم و به جای چرخهای زیرخاکخوری، صادرات خام به سمت تعلیم و تربیت حرکت کرده و انسانسازی کنیم. در دنیای جدید 7 مؤلفه قدرت، فرصت، سرعت، ثروت، اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی وجود دارد که باید خود را برسانیم که اگر نرسانیم عقب خواهیم ماند.
خنیفر در تشریح وظایف معلمان افزود: معلمان حق ندارند در کلاس درس از افعال منفی استفاده کنند، آنها باید مشکلات خود را پشت در گذاشته و بعد وارد کلاس شوند، همچنین حق مطرح کردن مشکلات خود در کلاس درس را ندارند، وظیفه اصلی آنها تعلیم و تربیت و تزریق امید است، آنها باید به روشهای جدید تدریس توجه داشته و فرابگیرند.
رئیس دانشگاه فرهنگیان کشور در پایان، تصریح کرد: در سال 57، 400 مرکز تربیت معلم در کشور وجود داشت که302 مرکز تعطیل شدند ولی در حالحاضر 64 پردیس و 34 مرکز در کشور فعال هستند.
انتهای پیام