کد خبر: 3787641
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۳
علی‌اکبر صالحی:

دانشمندان ایران اسلامی فعل خواستن را صرف کردند

گروه سیاست و اقتصاد ــ رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه دانشمندان غیرتمندمان فعل خواستن را صرف کرده‌اند و به موفقیت‌های بسیاری رسیده‌اند، افزود: جوانان تحصیل‌کرده و بااراده ایران اسلامی در مسائل علمی محیرالعقول هستند و اگر فرصت کار و فعالیت به آن‌ها داده شود، می‌توانند جهانیان را به حیرت وادارند.

علی‌اکبر صالحی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی کشور، در حاشیه بازدید از تأسیسات کارخانه آب سنگین اراک (خنداب) و بهره‌برداری از خط تولید اکسیژن ۱۸ این مرکز در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایکنا از استان مرکزی، گفت: طراحی محصول اکسیژن ۱۸ از سال ۹۳ از سوی متخصصان این مجموعه کلید خورد و اکنون بعد از چهار سال تلاش‌های شبانه‌روزی اکسیژن ۱۸ تا خلوص ۹۷ درصد تولید شد. مرحله الکترولیز و دیگر مراحل تولید اکسیژن ۱۸ تکمیل و آماده تحویل به بیمارستان‌ها برای تولید اف‌تی‌جی در دستگاه‌های پت است.
صالحی اظهار کرد: تا‌کنون اکسیژن ۱۸ مورد‌نیاز کشور از خارج وارد می‌شد که برای هر کیلوگرم حدود ۳۰ هزار دلار ارز از کشور خارج می‌شد، تا‌کنون فقط پنج کشور تکنولوژی تولید اکسیژن ۱۸ را داشتند و اکنون ایران اسلامی نیز در زمره تولیدکنندگان این محصول قرار گرفت.
رئیس سازمان انرژی اتمی با تأکید بر اینکه ۲ کشور از پنج کشور تولیدکننده اکسیژن ۱۸ با ظرفیت محدود این محصول را تولید می‌کنند، اما در مجموعه هسته‌ای خنداب سالانه بیش از ۶۰ کیلوگرم از این محصول تولید می‌شود و در شرایط مطلوب امکان تولید سالانه ۱۰۰ کیلوگرم هم وجود دارد، گفت: فیلتر‌های پکینگ تولید اکسیژن ۱۸ از سوی جوانان شایسته مجموعه هسته‌ای خنداب تولید شده و هشت برج ۳۰ متری نیز به همین منظور طراحی و ساخته شده است.
صالحی با بیان این نکته که در مجموع ۱۲ برج فعال در واحد تقطیر مرکز هسته‌ای خنداب هشت برج اکسیژن ۱۸ و مابقی نیز آب سنگین تولید می‌کنند، اضافه کرد: سازمان انرژی هسته‌ای کشور مدت‌ها به دنبال دست‌یابی به تکنولوژی اکسیژن ۱۸ بود که اکنون با عنایات الهی و تلاش شبانه‌روزی جوانان غیور و نیروهای کاردان مرکز هسته‌ای خنداب، ایران اسلامی در این بخش به خود اتکایی و خودکفایی رسیده است.

ما می‌توانیم
صالحی به فرمایش امام راحل که فرمودند «ما می‌توانیم» استناد کرد و گفت: دانشمندان غیرت‌مند ما فعل خواستن را صرف کرده‌اند و به موفقیت‌های بسیاری رسیده‌اند. خوشبختانه در مرکز هسته‌ای خنداب فعل خواستن به بهترین شکل محقق شده و به واسطه محقق شدن شرط اراده، همت و میدان دادن به جوانان می‌توانیم هر چیزی را که نیاز داشته باشیم تولید کنیم.
وی هم‌چنین به فرمایش مقام معظم رهبری که فرمودند «هیچ جبهه علمی نیست که ملت ایران نتواند از آن عبور کند» اشاره کرد و افزود: با عنایات الهی و تکیه بر استعداد جوانان این پیام معظم‌له اکنون در تمام بخش‌های جامعه ایران اسلامی محقق شده است.
وی در ادامه ضمن گرامیداشت ایام‌الله دهه فجر، اظهار کرد: جوانان تحصیل کرده و با اراده ایران اسلامی در مسائل علمی محیرالعقول هستند و اگر فرصت کار و فعالیت به آن‌ها داده شود می‌توانند همان‌طور که غنی‌سازی ۲۰ درصد را در مدت ۲ سال انجام دادند و جهانیان را به حیرت وادار کردند، در تمام مسائل علمی و فناوری موفق باشند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، رآکتور تحقیقاتی استان مرکزی را به عنوان خنداب می‌شناسند و با توجه به اینکه این مجموعه در منطقه خنداب ساخته شد نام آن نیز باید «خنداب» باشد.
صالحی اضافه کرد: راکتور تحقیقاتی خنداب در گذشته ساخته شده بود اما نواقص و کمبود‌های بسیاری داشت و در این شرایط جمهوری اسلامی ایران وارد مذاکرات برجام شد و گروه موسوم به ۱+ ۵ که همه مسائل را از منظر ذهن معیوب خود می‌دیدند گفتند که باید هشت کیلو پلوتونیوم ایران به یک کیلو کاهش یابد. جمهوری اسلامی ایران این خواسته طرفین برجام را به شرط بروز‌رسانی و تجهیز رآکتور تحقیقاتی خنداب پذیرفت و طراحی ۱۰۰ سال پیش این مجموعه بروزرسانی و بهسازی شد.
این مقام مسئول اظهار کرد: اگر هشت کیلو پلوتونیوم فرآوری هم می‌شد برای تولید سلاح هسته‌ای کارآمد نبود، چراکه این پلوتونیوم همزاد داشت و پلوتونیومی برای سلاح هسته‌ای کارآمد است که مدت زمان زیادی را در رآکتور نگذرانده باشد و این پلوتوتیوم بیش از یک سال را در رآکتور گذرانده بود. در این فرآیند همه طراحی‌های گذشته رآکتور تحقیقاتی خنداب به‌روزرسانی شد و طراحی‌های تفصیلی انجام و تمامی کابل‌ها و سیم‌های فرسوده این مجموعه تعویض و نوسازی شد.
وی بیان کرد: هنگامی که یک رآکتور تحقیقاتی وارد مرحله آزمایشگاهی می‌شود در واقع دوران تست را سپری می‌کند و بعد از آن بهره‌برداری کامل انجام می‌شود و امیدواریم که بتوانیم در زمان مقرر که به مردم وعده داده شده است وارد تست رآکتور هسته‌ای شویم و این عملیات در راکتور تحقیقاتی خنداب محقق شود‌.

برنامه‌های سازمان انرژی اتمی در مقابله با بد‌عهدی آمریکا
وی در پاسخ به سؤال برنامه‌های سازمان انرژی اتمی در مقابله با بد‌عهدی آمریکا و اروپا در برجام بیان کرد: خوشبختانه امروز برنامه‌های فنی رو‌ به‌ پیشرفت است، مقداری در کارگروه اراک متشکل از ایران، چین و انگلستان است و در همکاری کندی ایجاد شده است اما طبق تجارب کسب‌شده به وعده‌های خود عمل کرده و کارگروه نیز همکاری خوبی با ما داشته است. همکاری‌های کارگروه مدتی است که با ایران با کندی پیش می‌رود ولی ما طبق تجارب کسب شده هر مسیری را که در بخش انرژی هسته‌ای پیش می‌گیرد یک راه و مسیر موازی نیز در نظر می‌گیرد تا اگر روزی مسیر اصلی با مانع و بن‌بست مواجه شد کشور در تنگنا قرار نگیرد و امروز در رآکتور اراک با هیچ مانعی روبرو نبوده و در تنگنا قرار نداریم، اما علاقه داریم در قالب کارگروه و‌ چارچوب آن فعالیت کنیم تا کارگروه هم به تعهدات خود عمل کند. فعالیت کارگروه نزدیک به ۲ ماه است که با کندی پیش می‌رود که امید است در آینده‌ای نزدیک به سرعت سابق خود بازگردد.
سید‌علی آقازاده، استاندار مرکزی، هم گفت: خبرهای خوب آقای صالحی در مورد مرکز انرژی هسته‌ای خنداب هدیه خوبی برای دهه مبارک فجر است که امید است خبرهای خوب بیشتری را شاهد باشیم.
وی ادامه داد: وجود سایت خنداب در استان فرصت خوب علمی و اجتماعی برای مردم استان است، سایت خنداب در طول دو دهه گذشته پیوسته مهمان خوبی برای مردم استان و به ویژه برای خنداب است. امید است با حمایت‌های اجرایی استان همه از محققان حمایت کنند. صحبت‌های خوبی در حوزه پشتیبانی‌ها و حمایت‌های مورد نیاز سایت انجام شده است که با مشارکت یکدیگر به شرایط بسیار بهتری از امروز می‌رسیم.
انتهای پیام

captcha