محمد مددی، تاریخنگار و مؤلف کتاب «تاریخ عراق» در گفتوگو با خبرنگار ایکنا از استان مرکزی، با اشاره به اینکه تبلیغات برای اطلاعرسانی طرحهایی مثل «کتابخانهگردی» که اسفندماه 97 برگزار شد، در جمع هنرمندان نویسنده و شاعر کم بود، اظهار کرد: بنده توسط دوستان خود مطلع شدم و با وجود علاقه شخصی خودم به کتاب و کتابخوانی وظیفه دانسته که در طرح مذکور حضور پیدا کنم.
وی تصریح کرد: کتابخانه عمومی شماره یک اراک از کتابخانههای قدیمی اراک است که بسیاری از میانسالان امروز با آن خاطره دارند و حضور در این مکان برای بنده و امثال من مروری بر خاطرات گذشته است. من حدود 35 سال پیش در این مکان عضو بودم و از ورق زدن کتب لذت میبردم.
مددی تاثیر اجرای طرحهایی همچون کتابخانهگردی را در تشویق نوجوانان و جوانان نسبی دانست و در این رابطه اظهار کرد: قطعا حضور مسئولان و افراد شاخص بیتأثیر نیست اما این تاثیرگذاری بستگی به وعدهها و قولهایی که داده میشود؛ دارد. اگر قرار براین باشد که در روز کتاب و کتابخوانی یا مناسبتهای دیگر شعاری عمل کنیم راه به جایی نخواهیم برد.
وی در خصوص مشکلات نویسندگان بیان کرد: نویسندگان در حوزه چاپ با وجود گرانی کاغذ مشکلات بسیار دارند که باید مورد حمایت قرار گیرند، اگر برگزاری طرحها تنها در قالب تشریفات اداری باشد دردی دوا نمیکند لازم است عملی از ناشر و نویسنده حمایت شود که تحول در حوزه کتابخوانی صورت پذیرد.
مددی لزوم چاپ کتابهای تأثیرگذار و حمایت همه مجموعههای ذیربط را عامل افزایش سرانه مطالعاتی در کشور دانست و ابراز کرد: در دسترس بودن و ارائه محتوایات خوب علاقه نوجوانان و جوانان را به خواندن بیشتر میکند، درگیری مردم در حوزه اقتصادی بهانهای است تا آنان کمتر برای فرهنگ سازی و جریانسازی کتاب و کتابخوانی همت کنند.
وی اضافه کرد: امروز همه نویسندگان چه گروه جوان و چه میانسال با مسائل پیچیده چاپ کتاب مشکل دارند، به طور مثال بنده کتاب تاریخ عراق که منظور اراک است را در سال 95 با 37 هزار تومان قیمت به چاپ رساندم ولی امروز این کتاب برای خودم 100 هزار تومان هزینه دارد، با اینکه کتاب سه مرتبه چاپ شده و در بازار نایاب بوده و کتابفروشیها اصرار بر تجدید چاپ دارند ولی به دلیل گرانی کاغذ، صحافی و چاپ، انبارداری و پخش برایم مقرون به صرفه نیست.
مددی در مورد مخاطبشناسی نیز گفت: قطعا هر نویسندهای وقتی قلم در دست میگیرد به همه ابعاد و زوایای مطالب عنوان شده فکر کرده و اشراف دارد. نویسندگان باید بدانند در چه زمینهای باید قلم فرسایی کنند تا بتوانند مخاطب را جذب کنند، محتوا برای خوانندگان باید جذاب و روح تشنه آنان را سیراب کند، این قلم فرسایی میتواند در همه بخشها همچون دین، مذهب، تاریخ، روانشناسی و بقیه رشتهها باشد
مؤلف کتاب«تاریخ عراق»ادامه داد: نویسنده باید جذب مخاطب را در نظر داشته باشد نگارش کتاب با نگارش کتابهای قبلی تفاوت عمدهای داشته باشد، امروز نسل جوان ما دارای ذائقهای به روزتر از دهههای قبل است که نویسنده باید به آن توجه کند.
سعید شیری، شاعر، نقاد و مصحح متون ادبی نیز در حاشیه بازدید از کتابخانه عمومی شماره یک اراک در راستای اجرای طرح ملی «کتابخانهگردی» گفت: امیدوارم اجرای طرحهایی همچون کتابخانه گردی در ارتقای فرهنگ عموم مردم تأثیرگذار باشد.
شیری با اشاره به اینکه این حرکتها در ارتقای فرهنگ کتابخوانی مؤثر است اما اگر بخواهیم در این حوزه قدمی برداریم باید مشکلات را از سر راه برداریم، اظهار کرد: مشکلاتی که ناشران، شاعران و نویسندگان از جمله گرانی کاغذ با آن رو به رو هستند باعث شد تا چاپ کتب با سختی مواجه باشند.
وی ادامه داد: مشکلات گاه عرصه را برای نویسندگان به ویژه نویسندگان جوانتر تنگ میکند. ناشران مطرح با نویسندگان شناخته شده کار میکنند و نویسندگان جوانی که حرفی برای گفتن دارند معمولا باید خودشان سرمایهگذار کار خود باشند و همین عامل باعث میشود به دلیل گرانی کاغذ سایر مسائل صنعت نشر نتوانند آنچنان که باید و شاید کتابهای خود را چاپ کنند.
شیری بر لزوم رفع معضل و مشکل گرانی کاغذ تأکید کرد و افزود: سختگیریهای ممیزی از دیگر مشکلات است، خوشبختانه بنده در این مورد مشکلی نداشتم اما برخی از نویسندگان و شعرا با آن رو به رو هستند که بهتر است کمتر شود تا عرصه فرهنگ برای اهل فرهنگ بازتر شود.
وی ادامه داد: در حوزه مخاطبشناسی نویسنده کار خود را میکند و با جامعه هم در ارتباط بوده سفارشها را مستقیم از جامعه گرفته و بازتاب میدهد. ارائه پیشنهاد برای ارتقای فرهنگ مطالعه سخت است راهکار باید ضمانت و قابلیت اجرایی داشته باشد، به نظر بنده فرمهایی را به نویسندگان ارائه دهند و با جمعاوری نظرات آنان برنامههای کارشناسی تدوین شود.
انتهای پیام