ابوالفضل حیدری مسئول کتابخانه نابینایان خزائلی اراک در گفتوگو با ایکنا از استان مرکزی، گفت: بخش نابینایان کتابخانه دکتر خزائلی از سال 95 فعالیت خود را آغاز کرده است، در این مجموعه 120 نفر عضو هستند تعدادی از اعضا ساکن اراک نیستند و از شهرستانهای مجاور درخواست تهیه کتاب بریل یا صوتی دارند که برای آنان ارسال میشود.
وی با بیان اینکه یکهزار و 637 جلد کتاب بریل و 6 هزار کتاب صوتی در کتابخانه نابینایان دکتر خزائلی اراک موجود است، اظهار کرد: آمار دقیقی از کتابهای صوتی موجود در کتابخانههای کشور وجود ندارد، از نهاد کل کشور در حال پیگیری هستیم تا لیست دقیقی از کتابهای صوتی در اختیار داشته باشیم.
حیدری در خصوص کتابهای بریل تصریح کرد: با توجه به شرایط فعلی تهیه کتاب بریل بسیار پرهزینه است، کاغذی که برای کتاب استفاده میشود قیمت بالایی دارد و این قیمت بالا با توجه به وضعیت اقتصادی بالاتر نیز رفته است، صحافی گران، حجیم بودن کتاب، بالا بودن ضریب تخریب بر اثر رطوبت، جابهجایی و خوانش زیاد از جمله معایب کتاب بریل است.
وی با بیان اینکه هر کتابی همچون کتب هنری، پزشکی را نمیتوان به خط بریل تبدیل کرد، گفت: در این زمینه محدود هستیم، کتابهای ما در دو دسته مذهبی و ادبیات فارسی و غیرفارسی تقسیم میشوند. از کتابهای موجود 35 درصد ادبیات، 20 درصد کتب مذهبی است و کتابهای تاریخی، روانشناسی در ردههای دیگر قرار دارند.
حیدری ادامه داد: رویکرد نابینایان برای مطالعه با توجه به پیشرفت تکنولوژی تغییر کرده است، کتابهای بریل به سمت کتب الکترونیکی و گویا حرکت میکند، این کتب دارای حجم کمتری هستند و راحتتر میتوانند در اختیار متقاضیان قرار گیرند و مزایای بیشتری نسبت به کتابهای بریل دارند. اخیرا نیز نرمافزارهای صفحهخوان روی گوشیهای تلفن همراه تعبیه و نصب میشود که افراد میتوانند استفاده کنند.
مسئول کتابخانه نابینایان خزائلی اراک از افزایش استفاده افراد کمبینا و نابینا از کتب صوتی و الکترونیکی خبر داد و افزود: خط بریل جایگاه خاص خود را دارد اما برای کتابهای پرحجمتر و دانشگاهی کتابهای بریل تولید نمیشود چراکه دانشجویان از کتابهای صوتی و الکترونیکی استفاده میکنند.
حیدری در خصوص مشکلات نابینایان در حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: منابع موجود در کتابخانه ویژه نابینایان بهروز نیستند، به طور مثال رمان پرمخاطب به خط بریل یا حتی کتاب صوتی برای جامعه هدف در بازار موجود نیست. نهاد کتابخانهها حتیالمقدور پیگیری میکند و برای در دسترس بودن و به روز کتب با ناشران وارد مذاکره میشود.
وی با اشاره به احداث استودیوی موجود در کتابخانه دکتر خزائلی اراک به همت یکی از خیرین نیکاندیش جهت تهیه و تولید کتابهای صوتی، تصریح کرد: مشکل ما در این حوزه عدم به روز بودن منابع است و گاه ناشران با تولید کتب به صورت صوتی موافقت نمیکنند اما در خوشبینانهترین حالت تولید کتاب صوتی با طی شدن مراحل مختلف یکسال طول میکشد.
حیدری اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات موجود پخش کتابهای صوتی توسط افراد غیرتخصصی، نابلد و بی اطلاع از اصول تولید کتب صوتی است، افراد کتابها را با ضبط صوت گوشی میخوانند و صدای خود را ضبط کرده و در فضای مجازی پخش میکنند که از کیفیت لازم برخوردار نیست.
وی اظهار کرد: عدم در دسترس پذیر بودن کتابها از دیگر مشکلات نابینایان در حوزه کتاب و کتابخوانی است، نهاد کتابخانههای استان در این سه سال اقدامات خوبی در این حوزه انجام دادند، اما باز هم جای کار دارد. زمانی فقط افراد نابینا از کتب صوتی استفاده میکردند اما امروز همه گیر شده و افراد در اوقات فراغت کتب صوتی گوش میدهند و همین عامل باعث شده کتب صوتی حالت تجاری به خود بگیرد، امید است نهاد کتابخانهها با پیگیریهای صورت گرفته این مشکل را رفع کنند؛ چراکه اگر قرار است کتابی صوتی شود باید حق ناشر و نویسنده ادا شود.
حیدری با بیان اینکه در شهرهای شیراز، اصفهان، قم و تبریز تولید کتابهای صوتی انجام میشود، تصریح کرد: در مراکز استانها حداقل یک کتابخانه ویژه نابینایان وجود دارد که توسط افراد نابینا یا کمبینا مدیریت میشود، خیلی سال پیش مؤسسه رودکی تهران کار تولید کتاب را انجام میدادند اما در سال 95 جهت تولید کتابهای صوتی در اقدامی خودجوش توسط نهاد کتابخانههای استان و به همت مهندس علمدار خیر نیکاندیش استودیویی بهروز ایجاد شد. کتاب را انتخاب کرده و برای اخذ مجوز از ناشر اقدام میشود، به هر دلیل ناشر اجازه نداد از تولید صرفنظر کردیم و به ناشران دیگر که مجوز تولید دادند قول دادیم که این کتاب را تنها در اختیار افراد نابینا قرار دهیم.
وی در خصوص مطلع شدن نابینایان از کتابهای موجود در کتابخانه گفت: نهاد کتابخانهها پایگاهی به نشانی www.samanpl.ir دارد، افراد به این سامانه مراجعه میکنند و کتاب بریل مورد نظر را پیدا میکنند که تمام کتابهای ما در این پایگاه با بارکد و شناسه موجود است. این اتفاق برای کتابهای صوتی رقم نخورده است که امید است در آینده نزدیک این فهرستها انجام شود.
مسئول کتابخانه نابینایان خزائلی اراک با اشاره به اینکه نهاد کتابخانههای استان از نابینایان و رفع مشکلات آنان اقدامات خوبی داشته است، افزود: فعالیت کتابخانهها کافی نیست و مابقی دستگاهها باید وارد عمل شوند، یکی از مشکلات نابینایان تردد آنان از عرض خیابان، مناسبسازی پیادهروهاست، حمل و نقل عمومی است که در حیطه وظایف دیگر ادارات همچون شهرداری، بهزیستی تعریف میشود. جلسهای با مدیرکل بهزیستی جهت رفع مشکلات نابینایان برگزار شده است که امید است به برطرف شدن این مشکلات بیانجامد. حتی شرایط برای دوستان کمبینا هم جهت عبور و مرور مناسب نیست، بهتر است همه دستگاهها جهت سهولت رفت و آمد همه معلولان فکر اساسی کنند.
انتهای پیام