منبر چوبی مسجد جامع روستای نقوسان تفرش ثبت ملی شد
کد خبر: 3859666
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۰
به عنوان قدیمی‌ترین منبر چوبی ایران؛

منبر چوبی مسجد جامع روستای نقوسان تفرش ثبت ملی شد

گروه فرهنگی ــ مدیر‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: با تأیید کمیته ثبت آثار منقول وزارت میراث فرهنگی ۴ اثر تاریخی منقول استان مرکزی از جمله منبر چوبی نقوسان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

به گزارش ایکنا از استان مرکزی، به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی استان مرکزی علیرضا ایزدی مدیر‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: با تایید کمیته ثبت آثار منقول وزارت میراث فرهنگی ۴ اثر تاریخی منقول استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

وی در ادامه گفت: ۴ اثر شامل منبر چوبی مسجد جامع روستای نقوسان تفرش، سنگ مزار امامزاده محمد، درب چوبی امامزاده اسماعیل یوجان خمین و درب چوبی امامزاده ابوالعلی تفرش هستند. این آثار ارزشمند مربوط به دوره سلجوقی و صفوی می‌باشند.

ایزدی در ادامه افزود: منبر چوبی نقوسان ارزشمندترین آنهاست، این منبر چوبی یکی از قدیمی‌ترین آثار چوبی ایران است که بعد از منبر مسجد جامع ابیانه بعنوان قدیمی‌ترین منبر چوبی ایران شناخته می‌‌شود. این منبر در تاریخ ۵۴۰ هجری قمری یعنی دوره سلجوقی ساخته شده است و از  تاثیرات هنر ساسانی در هنر چوب نیز بهره برده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی در توضیح  دومین اثر ثبت شده استان در فهرست میراث منقول کشور گفت: سنگ مزار شاهزاده محمد که بعنوان امامزاده کوچک نیز شناخته می‌شود مربوط به سال ۵۸۸ هجری قمری و مربوط به دوره خوارزمشاهی است. این سنگ مزار نمونه‌ای از قبور صندوقی‌شکل است که با کتیبه‌های کوفی با مضمون آیات قرآنی‌، تاریخ ساخت و نقوش گیاهی تزئین شده است.

وی در ادامه افزود: درب چوبی اسماعیل یوجان مربوط به تاریخ 1022 هجری و دوره صفوی است، این درب چوبی با نقوش گره‌کاری‌، نقوش گیاهی در قاب‌ها، تنکه‌ها و بائوها تزئین شده است.

ایزدی در توضیح چهارمین اثر ثبت‌شده در فهرست آثار ملی گفت: درب چوبی امامزاده محمد فم مربوط به سال 1073 هجری قمری است و به دوره صفوی تعلق دارد؛ این درب چوبی‌، درب جنوبی امامزاده محمد فم تفرش می‌باشد که با نقوش هندسی‌، گیاهی، خطوط بنائی و کتیبه‌هایی شامل سوره مبارکه فتح، آیه‌الکرسی‌، دعای ناد علی و ... تزئین شده است، بر اساس کتیبه موجود روی درب تاریخی مورد‌نظر این درب تاریخی توسط شخصی به نام بنایی آشتیانی سفارش داده شده است که نمونه‌ای از درب‌های چوبی بقاع تاریخی تفرش به شمار می‌آید.

انتهای پیام
captcha