به گزارش ایکنا از استان مرکزی، منوچهر متکی، وزیر اسبق امور خارجه، امروز، 22 بهمن در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه اراک که در مصلای بیتالمقدس برگزار شد، به خلق شکوهی دیگر از سوی مردم در یومالله 22 بهمن اشاره کرد و گفت: امروز برای برگزاری جشنی به صحنه آمدهایم که یادگار معنوی و ارزشی امام راحل است. همان روزی که کشور از دست بیگانگان رهایی یافت و زمینه فروپاشی رژیم ستمشاهی رقم خورد.
وی بیان کرد: امام راحل استقلال سیاسی کشور را از چنگال دهها ساله دولت آمریکا و انگلیس نجات داد. ایشان کشوری که شاهش قدرت و توان ایستادگی در برابر یک آژان آمریکایی را نداشت به کشوری تبدیل کرد که با حفظ منطق عدالتخواهانهاش نوید دنیایی جدید را طنینانداز کرد، چراکه نظام ناعادلانه دنیا باید به عدالت نزدیک میشد و انقلاب ایران این مسیر را هموار کرد.
متکی با بیان اینکه استقلال سیاسی ایران در عرصههای مختلف در ۴۳ سال گذشته نهادینه شده است و شرق و غرب دیگر نگاه مغرضانه ندارند، اضافه کرد: استقلال سیاسی باید با استقلال اقتصادی همراه باشد. در زمان پهلوی همانگونه که زنجیرههای سیاسی بر تار و پود این کشور بسته شده بود اقتصاد این کشور نیز، اقتصادی وابسته، غیرمولد و مصرفی و واردات محور بود. صنعت کشور مونتاژ و کشاورزی براساس برنامهریزی سایر کشورها پیش میرفت. بدون شک صنعت وابسته غربی و تجارت براساس اراده غرب هرگز نمیتوانست استقلال را برای این کشور به ارمغان بیاورد. همچنین در حوزه دفاعی و مهندسی پرواز نیز مهندسان ایرانی نه تنها حق تعویض قطعهای را نداشتند، بلکه حق مشاهده را نیز نداشتند و تمام کارها تسط مستشاران امریکایی انجام میشد.
وی با اشاره به اینکه امام راحل اقتصاد مردممحور را پایهگذاری کردند، ادامه داد: براساس روال معمول دنیا ۸۰ درصد اقتصاد به دست بخش خصوصی و مردم فقط ۲۰ درصد در حوزههای زیرساختی و صنایع مادر و مهم در اختیار دولت است، اگر در ۴۰ سال گذشته سالی دو درصد خصوصیسازی به معنای واقعی صورت میگرفت در حال حاضر اقتصاد روند طبیعی خود را پیدا میکرد. تمام بزرگان در ۴۰ سال گذشته معترف بودند دولت کارخانهدار، کشاورز و... خوبی نیست، اما در حال حاضر هزاران شرکت دولتی زیان ده در کشور فعالند که رها نشدهاند.
متکی با تأکید بر اینکه استقلال اقتصادی بدون تحول بنیادین و اساسی که مبتنی بر یک تحول رویکردی باشد، میسر و مقدور نیست، به سه پروژهای که مقام معظم رهبری شخصاً مدیریت کردند اشاره و اضافه کرد: معظمله در جایگاه فرمانده کل قوا بعد از پیروزی در جنگ، خودکفایی نظامی را در دستور کار صنایع دفاعی کشور قرار داده و هدایت کردند و امروز به جایی رسیدیم که هیچیک از دشمنان به خود اجازه حمله و تجاوز نمیدهند.
بهگفته وی بوش پسر، در دو سال آخر حکمرانی خود هر هفته در مصاحبه مطبوعاتی ایران را تهدید به حمله نظامی میکرد و میگفت گزینه نظامی علیه ایران روی میز است و آرزو داشت همچون افغانستان به ایران نیز حمله کند، اما این آرزو محقق نشد. بیش از یک دهه است که رؤسای جمهور آمریکا گاه ایران را تهدید به حمله نظامی میکنند و پس از مدتی کوتاه تحلیگرانشان اعتراف میکنند نزاع با ایران به ضررشان خواهد بود. چراکه میدانند ورود به این نزاع با خودشان است و خروج دیگر با آنان نیست و این امر نشان از صلابت دفاعی حاصل از یک مدیریت صحیح و مدبرانه از سوی رهبری دارد.
متکی ادامه داد: توجه به جوانان از دیگر موارد توجه رهبری است و خود به شخصه آن را مدیریت میکنند. از دو دهه قبل این موضوع در دستور کارآن حضرت قرار داشته که نیروی جوان باید به بالندگی عملی برسد و در انتخابهای خود این مهم را رعایت کردند. دولت سیزدهم نیز نسبت سنی این دولت نسبت به دولت قبلی را هفت سال جوانتر ذکر کرده است.
وی ادامه داد: تولید علم در کشور پروژه دیگری است که از سول مقام عظمای ولایت راهبری میشود. در گذشته نقشههای آموزشی کشور را دیگران ترسیم و برای ایران تصمیم میگرفتند، برخی طرحها در دوره شاه هم ارائه شده بودند، اما به جای بحث تخصصی، افرادی که این طرحها را مطرح می کردند بازداشت میشدند. چراکه برای ایران افرادی دیگر تصمیم میگرفتند.
متکی جهتگیریها و نقشه راه درست در کشور و استفاده از کارگزاران انقلابی را از اهم مؤلفههای کشور دانست و ادامه داد: جمهوری اسلامی نظامی است که اداره آن باید براساس «مَن لَّمْ یَحْکُم بِمَآ أَنزَلَ اللهُ» باشد، بازگشت تصمیمسازیها و قانونگذاریها و اجرا در کشور بر این اصل تکلیفی است که خداوند به ما امر کرده است و لازم است این مباحث در حوزههای علمیه، دانشگاهها و مدارس حکمرانی اسلامی به طور جدی به آن پرداخته شود.
وی در خصوص قانون بانکداری اسلامی نیز اظهار کرد: در دوره اول مجلس شورای اسلامی قانون بانکداری اسلامی نوشته شد، اما تمام این سالها که این قانون اجرایی شد روح قانون لحاظ نشد و نظام بانکی به وضع امروز رسید. تمام دولتها نیز گفتهاند نظام بانکداری کشور باید تغییر ساختاری پیدا کند.
متکی در خصوص روابط خارجی نیز تصریح کرد: در سالهای متفاوت دو رویکرد برآمده از نگاه امام راحل و رهبری مبتنی بر استقلال و خودکفایی و رویکرد گرایش و تکیه به غرب و تسلیم در برابر غرب وجود داشته و بهکار میرفت. تجربه نشان داده هرجا در امر کشورداری و در حوزه روابط خارجی بهطور خاص در مسیر رویکرد اول گام برداریم موفقیت حاصل میشود، اما هر زمان که از این نگاه فاصله گرفتیم دچار مشکل شدیم.
وی تأکید کرد: داشتن این نگاه اینگونه نیست که نمیخواهیم با دنیا تعامل و ارتباط داشته باشیم، بلکه ما اهل مذاکره و در کنار آن اهل مقاومت هستیم. چند سال با کشورهای خارجی مذاکره شد، اما به نکات کلیدی و مد نظر مقام معظم رهبری توجه نمیشد که اگر توجه میشد اقتصاد شرطی نمیشد و تمام مسائل کشور به برجام گره نمیخورد.
متکی ادامه داد: تیم مذاکرهکننده کشور امروز نیز در حال مذاکره است، اما در عین حال رئیسجمهور در سفرهای استانی کشورداری خود را انجام میدهد و از طرف دیگر در روسیه که از وی در خصوص مذاکرات میپرسند میگوید: «امیدواریم به توافق برسد، اما اگر نگذارند به توافق برسد ما معطل کسی نخواهیم ماند.»
بهگفته وی مجموعه سیگنالهای ارسالی، نشان از یک اراده سیاسی دارد که براساس آن در بحث هستهای به یک توافق ایجاد شود که این مهم میتواند تحول خوبی را به همراه داشته باشد. مردم توجه دارند که ما همواره منطقی قوی داشته و پای منطقمان ایستادگی کرده و خواهیم کرد. امروز انقلاب را جشن میگیریم تا یک بار دیگر به امام خود بگوییم که حرفهای سالهای نهضت را باور داریم و تا زمانی که مردم حرف رهبران و مسئولان خود را باور کنند میدان را ترک نخواهند کرد و با توجه به اینکه امام هرگزحرف خلاف واقع نمیزدند مردم به ایشان و مقام عظمای ولایت باور ویژه دارند و از این مسیر منحرف نخواهند شد.
وزیر اسبق وزارت امور خارجه بیان کرد: مسئولان نیز تا زمانی که با مردم و همراه آنان برای یافتن راهکار جهت حل مشکلات تلاش میکنند نزد آنان عزیز و محترم هستند. امروز در تحول جدیدی که ایجاد شده باور داریم که دولت در حال تغییر ریلگذاری و جهتگیریها در کشور است که این مهم نویدبخش امری مثبت است و این جهتگیریها باید در جریان گام دوم انقلاب عملیاتی شود.
متکی در بخش پایانی سخنان خود اعلام کرد: انقلاب اسلامی در ۴۰ سال گذشته در حوزههای عملکردی دستاوردهای فراوانی داشته است، اگر موانعی در این مسیر ایجاد نمیشد قطعاً دستاوردهای انقلاب گستردهتر بود. امروز مردم اراک با حضور خود در راهپیمایی ۲۲ بهمن بار دیگر ثابت کردند که همچون گذشته پای انقلاب میایستند و با خون خود تا آخرین نفس از نظام اسلامی ایران دفاع و از رهبری حمایت خواهند کرد.
انتهای پیام