حبیبالله صابرینسب، پژوهشگر نهجالبلاغه و مدرس دانشگاه، در گفتوگو با ایکنا از استان مرکزی، ترویج و تبلیغ سبک زندگی اسلامی بین جوانان به ویژه دانشجویان را ضروری خواند و گفت: امروز با هجمه سنگین دشمن در این حوزه مواجهیم و با استفاده از ظرفیتهای موجود باید از گسترش فرهنگ غربی در جامعه جلوگیری کنیم.
وی با بیان اینکه آموزش سبک زندگی اسلامی باید از سنین پایین و از خانواده و مدارس آغاز شود، ادامه داد: متأسفانه والدین از آموزش غافل هستند و شاید یکی از مهمترین عدم آگاهی و اطلاع آنان از سبک زندگی درست و منطبق با آموزههای قرآنی باشد. به نظر میرسد آموزش در این حوزه جدی گرفته نشده و جوانان با جذابیتی که از سوی سبک زندگی غربی ایجاد شده است به آن سو هدایت شده و فرزندان خود را نیز با همان شیوه تربیت میکنند.
صابرینسب گفت: درست است که آموزش باید از مدرسه آغاز شود، اما دانشجویان امروز که والدین فردا هستند باید نسبت به اهمیت آموزش اشراف کامل داشته باشند تا بتوانند در آینده فرزندانی با همین سبک و سیاق تربیت کنند. البته از آموزش کودکان و نوجوانان محصل نیز نباید غفلت کرد. متأسفانه اهمیت سبک زندگی صحیح در جامعه کمتر مورد توجه است و خانوادهها به این مهم آگاه نیستند.
وی با اشاره به اینکه آقایان از چرخه آموزش نباید حذف شوند و تمرکز فقط روی بانوان باشد، تصریح کرد: برای آموزش باید روی دو محور تمرکز کرد تا نتیجه مطلوب حاصل شود؛ چراکه تحقق این مهم یکی از الزامها برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی است و این سبک از زندگی باید در جهان نهادینه شود که انجام آن نیازمند توجه جدی دانشمندان جهان اسلام به این مهم در ابعاد فردی و اجتماعی است.
این مدرس دانشگاه با بیان این مطلب که تحقق سبک زندگی اسلامی در جامعه با رعایت سبک صحیح زیستی و راههای وقوع آن در فرد و اجتماع است، اظهار کرد: بنا براهمیت موضوع آموزش را در دانشگاهها و مراکز آموزشی استان با حضور اساتید و مبلغان دینی در عرصههای مختلف آغاز کرده تا در آیندهای نه چندان دور نتیجه آن را شاهد باشیم.
وی با تأکید براینکه همراهی با مردم و گرهگشایی سبک زندگی ایرانی اسلامی موجب کاهش آسیبهای اجتماعی در جامعه میشود، ادامه داد: جهان از لحاظ علمی در حال پیشرفت است، اما گرفتاریها و مشکلات معنوی، اخلاقی و اجتماعی نیز به همان اندازه در جامعه بیشتر نمایان شده است؛ از این رو ضرورت دارد که روحیه تعاون، مواسات، همدلی و اتحاد بین اقشار مختلف مردم افزایش یابد.
صابرینسب ضرورت انجام پژوهش و ایجاد کارگاههای آموزشی در سطوح مختلف علمی را متذکر شد و بیان کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی به ترویج فرهنگ مشکلگشایی منتج خواهد شد. اگر همه مردم دغدغه و مشکلات همنوعان و همشهریان خود را مشکل خود دانسته و برای رفع آن پیشقدم شوند میتوان ادعا کرد هیچ گرفتاری در جامعه پایدار نخواهد بود.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه اسلام دینی اجتماعی است و به رفع گرفتاریهای مردم سفارشهای بسیار دارد، افزود: در متن شریعت به ضرورت توجه به محرومان اشارههای بسیار شده است. حل این مسئله و درک دقیق آموزههای اخلاقی، اجتماعی و اسلامی زمینه عمل به آن و در نهایت رسیدن به سعادت فردی و اجتماعی را فراهم میآورد. تحقیق، بررسی و برگزاری کارگاههای آموزشی میتواند آسیبها را از بین ببرد و به صورت شایسته زمینه رسیدن به جامعه آرمانی سالم و سعادتمند را فراهم آورد.
صابرینسب با بیان اینکه پژوهشهای لازم در خصوص برگزاری کارگاههای آموزشی باید انجام باشد و این کارگاه از استاندارد لازم از لحاظ محتوا برخوردار باشد، افزود: بررسی جنبههای علمی موضوع، همراهی با مردم در راستای گرهگشایی از جمله مواردی است که باید مورد توجه واقع شود و بهترین منبع در این راستا قرآن، سنت و سیره ائمه اطهار(ع) است.
وی ضرورت بیان دیدگاه قرآن و روایات درباره همراهی با مردم و گرهگشایی، آثار فردی، اجتماعی، موانع و راهکارهای گرهگشایی، آفتهای بیتوجهی به سبک زندگی و راههای پیشگیری از آسیبها در پژوهشها و کارگاههای سبک زندگی را خواستار شد و گفت: دین مبین اسلام جامع و کامل است و امکان آسیبزدایی برای راه حل مشکلات را به صورت تئوری و عملی داشته و میتواند به صورت اجرایی در صدد حل آن برآید.
صابرینسب با اشاره به اینکه عموم مردم با مفهوم سبک زندگی اسلامی آشنا نیستند، ادامه داد: گرهگشایی کردن، همراهی و همدلی با مردم و توجه به رفع مشکلات آنان یک رابطه تعریف شده دینی است که نتیجه آن همدلی و همیاری مسلمانان با یکدیگر است.
وی اظهار کرد: گستره موضوع و کاربردی کردن سبک زندگی اسلامی نیاز به تحقیق و استفاده از اساتید فن دارد.استفاده از عناوین کاربردی در کارگروههای تخصصی و اهمیت گرهگشایی در دین مبین اسلام که شامل برترین عبادتها و رعایت احکام الهی است باید مورد اهمیت واقع شود. همچنین از بیان نمونههای عینی در خصوص آثار معنوی، عرفانی و اجتماعی در دنیا و آخرت نباید غافل شد.
صابرینسب ضرورت بیان آثار دنیوی و اخروی گرهگشایی از گرفتاری مردم را متذکر شد و افزود: بدون تردید گرهگشایی از گرفتاری مردم پیامدهایی همچون تحول عمیق در زندگی انسان و رسیدن به سرمنزل مقصود را به دنبال دارد و به دنبال آن ترک این فعل الهی میتوان دارای آثاری همچون عذاب روحی و محروم شدن از رحمت الهی را در پی داشته باشد.
وی در پایان دوری از بخل، رفع مشکلات دوران مدرنیته و ترویج مبانی دینی در جامعه را از دیگر پیامدهای گرهگشایی برشمرد و افزود: توسعه مراکز نیکوکاری، جهتدهی درست برای احسان کردن، فراگیر شدن سنتهای نیک در جامعه و تغییر نگرش میتواند به رفع آسیبها منتج شود.
انتهای پیام