بار دیگر آهنگ مسابقات سراسری قرآن اوقاف برای چهلوششمین دوره به صدا درآمده است و در این ایام شاهد تکاپوی هرچه بیبشتر سازمان اوقاف و جامعه قرآنی بهویژه جوانان هستیم. جامعه هدف تعریف شده در این مسابقات تلاش دارند در هر رشتهای که تبحر دارند گوی سبقت را از سایر رقبا بربایند.
ثبتنام مسابقات قرآن اوقاف در خردادماه به پایان رسید و از آن پس شور و نشاط برای برگزاری هرچه بهتر و باشکوهتر مرحله شهرستانی در استانها حاکم شد. استان مرکزی نیز همچون سایر استانها با تبلیغات بسیار پررنگ اوقاف امسال توانست رشد قابل توجهی را در ثبتنامها تجربه کند.
تجربه برگزاری مرحله شهرستانی مسابقات اوقاف از سه سال پیش با منطقهبندی استان به پنج بخش آغاز شد و تجربهای نسبتاً موفق بهشمار آمد. سال گذشته استان به دو منطقه ساوه و اراک تقسیم شد و امسال برای سومین سال متوالی استان به جهت رفاه حال متسابقان و داوران به سه منطقه ساوه، اراک و خمین تقسیم شد. در این منطقهبندی متسابقان شهرستانهای ساوه، زرندیه و تفرش در ساوه، اراک، کمیجان، فراهان، آشتیان و خنداب در اراک و شازند، خمین، دلیجان و محلات در خمین با یکدیگر به رقابت پرداختند.
زنگ مسابقات مرحله شهرستانی چهلوششمین دوره مسابقات قرآن اوقاف استان مرکزی از روز هشتم تیرماه بهدلیل تعداد قابل توجه بانوان زرندیهای به میزبانی این شهرستان آغاز شد و در روز بعد به میزبنی ساوه ادامه پیدا کرد. مسابقات اوقاف اراک از روز چهارشنبه، 21 تیر آغاز شد. تعداد بانوان ثبتنام شده در بخش آوایی 193 نفر بود که با توجه به حجم زیاد شرکتکنندگان، برگزاری در دو روز در نظر گرفته شد و آقایان نیز با 134 ثبتنامی در روز جمعه، 23 همین ماه برگزار شد.
مکان برگزاری این مسابقات همچون سالهای گذشته آستان مقدس امامزادگان عبدالله(ع) و آمنه خاتون(س) بود که میتوانست دارای مزایا و معایبی باشد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد. برگزاری مسابقات در امامزادگان واجبالتعظیم به تبدیل شدن این اماکن مقدس به قطب فرهنگی و قرآنی که مدنظر مقام معظم رهبری نیز است بسیار کمک میکند، اما برای برگزاری مسابقاتی همچون اوقاف در این اماکن باید زیرساختهای لازم را فراهم کرد.
با وجود اینکه این اماکن حس و حال معنویتری به مسابقات میدهند، اما باید دقت داشت که مردم را از زیارت دور نکند. شاهد بودیم بهدلیل سر و صدای ایجاد شده در امامزاده از حضور زائران ممانعت به عمل آمد که این امر نارضایتی برخی از زائران را به دنبال داشت. این نکته را با یکی از خادمان در میان گذاشتم که گفت: درب امامزاده در اولین روز تا ظهر هم باز بود که بهدلیل حجم بسیار سروصدای زائران و اعتراض داوران جهت حفظ تمرکز حافظان مجبور به بستن امامزاده شدیم. البته برای اقامه نماز جماعت زائران حضور داشتند.
برگزاری مسابقات در امامزاده میتواند منتج به جذب نوجوانان و جوانان به فعالیتهای قرآنی شود، اما منتظر نگه داشتن زئران روی خوشی نداشت و این اشکال متوجه اوقاف نیست؛ چراکه این سازمان برای برگزاری مسابقات از تنها ظرفیت خود که همان امامزادگان است استفاده میکند که این امر جای خالی مکانی مناسب برای برگزاری رویدادهای قرآنی را بیشتر نمایان میکند و ضروری است برای داشتن مکانی مناسب برای برگزاری مسابقات فکری اساسی شود تا با چنین مشکلاتی روبهرو نباشیم.
نیک میدانیم حضور مستمعان به رونق مسابقات بسیار کمک میکند، اما مهمترین مسئله این است که تعداد کمی از زائران وقت خود را صرف شنیدن تلاوت حفاظ و قاریان میکنند و عدم استقبال زائران از حضور در مسابقات سال گذشته که دربهای امامزاده باز بود، گواه براین ادعاست. در کنار اعتراض برخی از زائران، داوران و متسابقان از انتخاب مکان، دکور، نظم در برگزاری مسابقات و عوامل اجرایی بهویژه عوامل اجرایی بانوان رضایت داشتند که این امر نشان از برنامهریزی خوب اوقاف دارد.
جذب مستمع برای مسابقات به قصه پرغصه تبدیل شده است و عملاً شاهدیم مکان برگزاری مسابقات برای عموم مردم اهمیت چندانی ندارد و فقط تعداد کمی از شهروندان از رویدادهای قرآنی استقبال میکنند. برای حضور مستمع باید برنامهریزی کوتاه مدت و بلندمدت داشت و از نظر اساتید، مربیان، نخبگان این حوزه بهره برد.
امروز شاهدیم فعالان قرآنی در شهرستانها بهویژه در روستاها با مشکلات عدیده دست و پنجه نرم میکنند و به نوعی با سختی فعالیت دارند. آموزش آنان در حد همان روستا و شهرستان خودشان است و با وجود این سطح آموزش اقبالی برای کسب رتبه و رقابت با رقبای قوی همچون اراک و ساوه ندارند؛ از اینرو شایسته است صندوقی برای گردآوری نظرات، انتقادات و پیشنهادهای آنان در نظر گرفته و حتی با تهیه برگههایی شرکتکنندگان را ملزم به بیان پیشنهادات کنیم، شاید از دل همین نقطه نظرات بتوان مسابقات را با شکوه بیشتری برگزار کرد. امید است این اقدام به همراه هادی حفظ در مسابقات مرحله استانی اعمال شود.
بیان نقطهنظرات و پیشنهادها در حاشیه مسابقه یا آزمونی محدود به همان رویداد قرآنی نیست؛ چراکه تمام اتفاقات به یکدیگر ارتباط داشته و با همدلی میتوان برای حمایت داوطلبان در مسابقات قرآنی یا آزمونی همچون «ارزیابی حفاظ» گامهای مؤثر برداشت. حافظان شرکتکننده در مسابقات اوقاف اغلب همان حافظانی هستند که در آزمون ارزیابی نیز شرکت دارند و این امر باعث میشود تا مسئولان قرآنی استان برنامههای خود را هدفمندتر و با اشتراک نظر بیشتر با یکدیگر پیش برند.
اغلب شرکتکنندگان مسابقات اوقاف بهویژه شرکتکنندگان شهرستانی و روستایی از نبود مربی متخصص و حرفهای رنج میبرند و شایسته است مسئولان در سایه همدلی به این تقاضا لبیک گفته و حداقل مربیانی را بهصورت فصلی به مناطق متقاضی اعزام کنند. اجازه ندهیم فعالان قرآنی شهرها و روستاها در حسرت نداشتن مربی حاذق و باتجربه که استان نظیر آنان را کم ندارد، بمانند. داوطلبان رویدادهای قرآنی هنوز هم به حمایت مسئولان در جهت پایان دادن به این مطالبه به حق امیدوارند و با امیدواری در مسابقات شرکت دارند و شایسته است این حمایتها به موقع شنیده شود.
مسابقات بانوان از حساسیت بیشتری برخوردار است و به نظر میرسد این مهم مورد توجه کافی قرار نگرفته بود. تردد آقایان در محل برگزاری مسابقات صورت نگرفت، اما شاهد بودم در طبقه فوقانی امامزاده که دفتر آستان مقدس قرار دارد آقایان حضور داشتند که میطلبید در آن ساعات دفتر تعطیل باشد یا از بانوان استفاده شود.
غایبان مسابقات از دیگر قصههای پرغصه مسابقات است که هر سال تکرار شده و شاید امسال این رقم در اراک به گفته یکی از بانوان داور به بیش از 50 درصد رسیده بود. میطلبد این مهم نیز مورد آسیبشناسی قرار گرفته و برای سال آینده رفع اشکال شود. شایسته است جوانان اهل مسابقات که میدانند قصد شرکت دارند خود را در طول سال آماده نگه دارند.
مسابقات آهنگی دلنشین دارد که دل هر مستمعی را به خود جذب میکند و حتی برای ما اهالی رسانه بودن در این فضا بسیار خوشحالکننده است؛ چراکه با وجود مشغله روزمره احساس خستگی نکرده و با قدرت بیشتر میتوانیم به کار بپردازیم. مراقب آهنگی که از سوی غایبان در مسابقات درآمده است باشیم و با بیتفاوتی از کنار آن نگذریم. دستگاهها مسابقات قرآن اوقاف را به چشم مسابقه انحصاری و محدود به یک دستگاه نگاه نکنند. مسابقات اوقاف برای همه دستگاههاست و باید در برگزاری به نوعی سهیم باشند. اگر قصد داریم استانمان در مسابقات کشوری و به تبع آن بینالمللی بدرخشد باید همه دلسوزانه پای کار باشند.
خبرگزاری ایکنا از روند برگزاری مسابقات با شرکتکنندگان، داوران و رئیس اداره امور قرآنی اوقاف استان انجام داده است بهزودی منتشر میشود و امید است نقطهنظرات مورد توجه تمام مسئولان فرهنگی و قرآنی قرار گیرد.
یادداشت از مریم روشن، سردبیر ایکنای مرکزی
انتهای پیام