مسابقات قرآن اوقاف استان مرکزی از مرحله ثبتنام و مسابقات شهرستانی گذشت و به مرحله استانی رسید. این دوره از مسابقات در استانها به مسابقاتی سخت بین راهیافتگان این مرحله تبدیل شده است و هریک از شرکتکنندگان قصد دارد گوی سبقت را از رقیب خود برباید. رقابت سالم بر اهمیت و ارزش این مسابقات میافزاید و خوشبختانه شاهدیم در استان رقبا در عین رقیب بودن با یکدیگر دوست هستند و فرد رقیب را برای اجرایی خوب تشویق میکنند.
مرحله استانی چهل و ششمین دوره مسابقات قرآن استان در روزهای 26 و 27 مرداد در دو گروه بانوان و آقایان به میزبانی اراک و در امامزادگان آمنه خاتون(س) و عبدالله(ع) برگزار شد و برگزاری این مسابقات در 2 روز نشان از اهمیت این رویداد مهم برای مسئولان دارد. این اتفاق در حالی افتاد که سالهاست مسابقات به میزبانی امامزاده عابد(ع) اراک برگزار میشد که بعد مسافت یکی از گلایه متسابقان بود. البته تغییر مکان گویا بر مذاق متسابقان خوش آمده و این مهم را در مصاحبههای خود متذکر شدند.
برنامهریزی برای برگزاری مسابقاتی منظم از هفتهها قبل از شروع مسابقات مرحله شهرستانی آغاز میشود تا این رویداد مهم به محفلی با نشاط و به یادماندنی برای شرکتکنندگان تبدیل شود. شواهد حاکی از برگزاری مسابقاتی منظم در مرحله شهرستانی دارد و با استناد به سخن ناظر بخش بانوان این امر مورد تأیید سازمان اوقاف نیز بوده است.
نکته قابل تأمل تعداد راهیافتگان مرحله شهرستانی به مرحله استانی بود. سال گذشته 114 نفر از متسابقان شهرستانی به استانی راهیافته بودند که این تعداد امسال به 69 نفر کاهش یافته بود و این کاهش جامعه آماری زنگ خطری است که باید آن را جدی گرفت و از کنار آن به سادگی عبور نکرد. با جدی گرفتن بزنگاهها میتوان جلوی خیلی از اتفاقات بدتر و اسفبارتر را گرفت، اما اگر این موارد آسیبشناسی نشده و به رفع موانع و مشکلات فکر نکرد، چند سال آینده باید با التماس از جوانان بخواهیم تا در مسابقات شرکت کنند. اگر هم شرکت کنند اقبالی برای حضور در رقابتهای قویتر و جدیتر همچون کشوری را نخواهند داشت.
اکثر مصاحبهشوندگان با برگزاری مسابقات در امامزاده به دلیل فضای معنوی آن موافق هستند، اما این اماکن علاوه بر مزایای بسیار دارای معایبی نیز هست؛ چراکه به دلیل ازدحام تمرکز قاریان و حافظان برهم خورده و باعث میشود اجرای مطلوبی نداشته باشند؛ از این رو تصمیم براین شده است که از ورود زائر با تعداد بالا جلوگیری شود. البته این مشکل تا حد بسیاری نسبت به مرحله شهرستانی برطرف شده بود و زائران در صورت رعایت فضا اجازه زیارت داشتند. درست که تمام همتها بر تبدیل بقاع متبرکه بر پایگاه قرآنی است، اما این امر باعث نمیشود تا از ساخت و تجهیز مکانی مناسب برای برگزاری رویدادهای مهم قرآنی غافل شویم. استان مرکزی به شدت به وجود چنین مکانی محتاج است و باید برای داشتن این فضا همت به خرج داد.
مسابقات مرحله استانی نیز در سکوت مستمعان برگزار شد و با وجود اینکه اندک شماری از زائران توفیق زیارت داشتند، اما رغبتی برای شنیدن تلاوتها و آشنایی با قاریان و حافظان به نام استان که برخی وزنهای برای استان هستند نداشتند. امسال خوشبختانه تغییری در انتخاب برترینها وجود داشت که این امر نشان از مداومت در تمرین دارد. از آن گذشته، امسال افرادی همچون مبینا شیخی، دانشآموز 18 ساله برای اولین بار در مسابقات شرکت کرده بود که در رشته حفظ کل رتبه اول را به خود اختصاص داد. همچنین حسین مشایخی، نفر اول رشته قرائت تحقیق نیز از نگاه داوران پدیده مسابقات امسال است.
پیشنهاد بنده به عنوان کوچکتر تمام جامعه قرآنی این است که کاروان قرآنی استان راهاندازی شده و با استفاده از این ظرفیت سری به روستاها و مناطق کمتر برخوردار بزنیم؛ چراکه با حضور در این مناطق میتوان بهتر نسبت به ظرفیتها و نقاط ضعف و مشکلات پی برد و با وجود اساتید بسیار خوش ذوق، صاحب فکر و جهادی میتوان بهترین تصمیمها را گرفت.
مشکلات مرحله استانی مانند مرحله شهرستانی است و از این حیث از تکرار خودداری میکنم. روی سخنم با دوستان و همکاران رسانهای است. با وجود اینکه مدت زمان زیادی از روز خبرنگار نگذشته و هریک از ما در برنامههای متعدد و نشستهای خبری بسیار دعوت شدیم. دعوتی بالاتر از دعوت قرآن مگر داریم؟ مگر خداوند متعال هریک ما را مأمور به انتشار مفاهیم الهی به سهم خودمان نکرده است، کاش دوستانم قدری با نگاه مهربانانهتر این رویداد مهم قرآنی را پوشش میدادند و با کمک یکدیگر راحتتر فضای شهر و استانمان را قرآنی میکردیم.
جا دارد از آقای فرزاد مخلصالائمه، استاندار مرکزی جهت تقدیر در مراسم اختتامیه تشکر و تقدیر کنم، با وجود اینکه میدانیم استاندار تمام وقتشان پر است، اما انتظار بنده این است که فرصتی را برای استماع و حضور در جمع قاریان، حافظان و اساتید قرآن اختصاص میداد. به نظر وجود افرادی همچون آیتالله دری نجفآبادی، نماینده ولیفقیه، استاندار، مدیرکل اوقاف حتی برای چند دقیقه در مقام مستمع انگیزهای بسیار به متسابقان میدهد. ای کاش این سنت حسنه بین تمام مدیران نهادینه شود تا لحظاتی از وقت خود را صرف شنیدن تلاوتها کنند. در کنار حضور مسئولان میشد با بسیج، آموزش و پرورش و سایر نهادهایی که با جوانان سر و کار دارند رایزنی کرد تا تعدادی از علاقهمندان را به عنوان مستمع به مسابقات فراخواند.
نکتهای که جای خرسندی داشت حضور پیشکسوتان قرآنی، جوانترها و نوجوانان در یک قاب بود. امسال استاد ابوطالب شهسواری، عباس حبیبی در مقام پیشکسوت، آقایان محمدکاظم ربیعی، محسن بیات، حمید احمدی، مجید جیریایی در مقام جوانان قاری و حافظ و سیدمحمدحسین روشنایی در قامت حافظ و قاری نوجوان در کنار یکدیگر بودند که این حضور برای جامعه قرآنی دلنشین بود. البته با توجه به قرآنسوزیهای اخیر شاید انتظارمان جهت حضور جامعه قرآنی در مسابقات بیشتر بود که این امر محقق نشد.
گلایههای برخی از قاریان و حافظان از نبود انگیزه پای ثابت تمام مصاحبههاست. اشکال اینجاست که خود به مشکلات اشراف کامل داریم، اما به دلایل مختلف این امر از سوی شرکتکنندگان و مسئولان به صورت ریشهای حل نمیشود. شرکتکنندگان تمرین و پشتکار جدی ندارند و مسئولان حمایت. قرار نیست تمام بار حمایت با وجود شرایط اقتصادی فعلی متوجه یک دستگاه باشد میتوان در سایه تعامل طرحی دگر ترسیم کرد.
خبرگزاری ایکنا از روند برگزاری مسابقات مرحله استانی با شرکتکنندگان، داوران و ناظران مسابقات گفتوگوهایی انجام داده است که بهزودی منتشر میشود و امید است نقطهنظرات مورد توجه تمام مسئولان فرهنگی و قرآنی استان قرار گیرد.
مریم روشن، سردبیر ایکنای استان مرکزی
انتهای پیام