حجتالاسلام حسن دهقانی، رئیس اداره امور قرآنی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان مرکزی، در حاشیه برگزاری مرحله استانی مسابقات قرآنی اوقاف در گفتوگو با ایکنا از استان مرکزی اظهار کرد: از مجموع ۴۵۰ شرکتکننده مرحله شهرستانی، ۹۹ نفر شامل ۶۲ نفر از آقایان و ۳۷ نفر از بانوان به مرحله استانی راه یافتند و این مسابقات امروز، جمعه ۲۷ تیرماه در آستان مقدس امامزاده محمد عابد(ع) اراک برگزار شد.
دهقانی به جزئیات برگزاری و داوری مسابقات اشاره کرد و افزود: داوران این مرحله در بخشهای آقایان و بانوان در رشتههای وقف و ابتدا، صحت حفظ، صوت، تجوید، لحن و اصول اجرای دعاخوانی به قضاوت پرداختند. همچنین یک داور ناظر اعزامی از مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه بر روند مسابقات نظارت داشت.
وی گفت: مرحله بعدی، مقدماتیِ کشوری است که از مهرماه در تمامی استانها برگزار میشود و مرحله نهایی کشوری نیز آبان ۱۴۰۴ به میزبانی استان کردستان برگزار خواهد شد.
دهقانی به تغییرات در ساختار مسابقات در این دوره نسبت به سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: رشته حفظ پنج جزء که در سالهای قبل در مرحله استانی برگزار میشد، امسال حذف شده و تغییراتی در شیوهنامه اجرایی مسابقات اعمال شده است.
وی همچنین از محدودیتهای مالی بهعنوان مانعی برای اجرای ایدههای نوآورانه یاد کرد و افزود: اداره کل اوقاف هیچ بودجه دولتی برای برنامههای قرآنی دریافت نمیکند و تنها به درآمدهای داخلی از محل موقوفات و بقاع متبرکه وابسته است. با این حال، کیفیت مسابقات همچنان در سطح بالایی قرار دارد و مورد تأیید سازمان اوقاف و متسابقان بوده است.
دهقانی تأکید کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه بر برگزاری مسابقات قرآنی در بقاع متبرکه اصرار دارد تا وجهه قرآنی این اماکن در میان مردم تقویت شود. گرچه برگزاری مسابقات در سالنهای آمفیتئاتر یا سالنهای اجتماعات شهری، امکانات بیشتری فراهم میکند، اما سیاست سازمان اوقاف، گره زدن برنامههای قرآنی به حرم امامزادگان است. در سالهای گذشته نیز این مسابقات در آستان امامزاده محمد عابد(ع) و یک سال در آستان امامزادگان عبدالله و آمنه خاتون(ع) برگزار شده است.
به گفته دهقانی، با وجود هدفگذاری برای ثبتنام ۱۳۰۰ نفر، بیش از ۱۷۰۰ نفر در این دوره از مسابقات ثبتنام کردند که نشاندهنده استقبال بالای مردم استان مرکزی از فعالیتهای قرآنی، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه است. از این تعداد، ۱۱۰۰ نفر در بخش آوایی و حدود ۶۰۰ نفر در بخش معارفی ثبتنام کرده بودند. با این حال، تنها ۴۵۰ نفر (حدود ۴۰ درصد) از ثبتنامکنندگان بخش آوایی در مرحله اجرا شرکت کردند.
وی دلیل این کاهش را تقارن مسابقات با درگیریهای ناشی از جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی دانست که بر مشارکت متقاضیان، تأثیر منفی گذاشت. برخی استانهای غربی و اصفهان هنوز در مرحله شهرستانی هستند و شرایط جنگ تحمیلی بر کیفیت و کمیت مسابقات اثر گذاشته است. با این حال، کیفیت شرکتکنندگان قابل قبول است، اما جای رشد و پیشرفت بیشتری وجود دارد و بخش معارفی مسابقات نیز قرار است، پنجشنبه دوم مرداد در مرحله شهرستانی برگزار شود.
رئیس اداره امور قرآنی در ادامه با تأکید بر ضرورت تلاش بیشتر متسابقین برای ارتقای مهارتهایشان گفت: برنامههای آموزشی سازمان اوقاف مانند قرص مسکن عمل میکند و کار زیربنایی باید از سوی خود متسابقان انجام شود.
دهقانی همچنین از متسابقان خواست با الهام از نمونههای موفق در استانهایی مانند خوزستان، خراسان رضوی و تهران، برای ارتقای سطح کیفی خود تلاش کنند تا در آینده شاهد درخشش بیشتر قاریان استان مرکزی در سطح ملی باشیم.
وی از متسابقان خواست با اساتید برجسته ارتباط مستمر داشته باشند و حتی برای آموزش هزینه کنند. به عنوان مثال، برخی قاریان از خوزستان و مشهد در کلاسهای اساتید مطرح در تهران و اصفهان شرکت میکنند که این تلاشها به کسب عناوین برتر در سطح کشور منجر شده است.
دهقانی با اشاره به استعدادهای قرآنی استان مرکزی اظهار کرد: آسمان قرآنی استان پرستاره است، اما نباید به تکستارهها بسنده کنیم. متسابقان باید برای پرفروغتر شدن تلاش کنند تا به آسمان قرآنی استان روشنایی بیشتری ببخشند.
وی همچنین از برگزاری دورههای آموزشی کوتاهمدت توسط اساتید قرآنی خبر داد و گفت: این برنامهها کافی نیست و متسابقان باید خودشان برای رشد و توانمندی اهتمام جدی داشته باشند.
دهقانی ابراز امیدواری کرد که با رفع محدودیتهای مالی و بهبود شرایط، بتوان نوآوریهای بیشتری در مسابقات قرآنی اعمال کرد.
انتهای پیام