استفاده از عقل در نظام سازی فقهی
کد خبر: 3609162
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۷:۵۳
دکتر حکمت نیا تاکید کرد:

استفاده از عقل در نظام سازی فقهی

گروه اجتماعی: عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بر لزوم استفاه از عقل در موضوعات مرتبط با نظام سازی فقهی در جامعه تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا) از قم،دکتر محمود حکمت نیا ظهر امروز در مراسم رونمایی از کتاب الفقه و العقل آیت‎الله علیدوست در پارک علم و فن آوری استان قم گفت: این کتاب وجه واسط بین دو کتاب دیگر فقه و مصلحت و فقه است.
وی افزود: در حوزه عقل دو جای خالی دیگر وجود دارد؛ کار جدید آیت‎الله علیدوست در حوزه روش شناسی است که سعی دارد کاملتر از دو جریان قبلی حرکت کرده و به روش شناسی علمی بپردازد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: اگر از این منظر به این کار بنگریم، عقلی که در ادبیات اصولی ما مطرح شده است دارای جایگاه مشخص است؛ اما سوالی که در این باب مطرح می‎شود نیز آن است که آیا می توان از عقل به عنوان جایگاه استنباط استفاده کرد یا خیر که در این کتاب به جنبه پرداخته شده است.
حکمت نیا اظهارکرد: یکی از مواردی که بحث عقل را در برنامه ریزی اجتماعی مشخص می کند در همینجا است؛ اگر هدف، استنباط حکم باشد می‎توان از یکی از چهار شکل انجام شود ولی در مباحث اجتماعی و سیاسی و برنامه ریزی و اجتماعی و سیاسی، بحث ملاک بودن عقل بسیار مهم است.
وی گفت: یکی از دانشمندان غربی در خصوص حجاب بیان می کرد که مطالب شما در خصوص حجاب بسیار خوب است ولی نمی‎توان از باب عقل از این ممنوعیت کشف حجاب دفاع کرد؛ اینکه عقل، مستند یک حکم باشد یا نباشد، ممکن است برای ما از حیث استنباط نکند ولی اگر احکام عقلی را در این حوزه دخالت دهیم می‎توانیم در حوزه نظام سازی از آن استفاده کنیم.
حکمت نیا اظهارکرد: به طور کلی در سه حوزه می‎توان عقل را مطرح کرد که اولین حوزه این است که وارد بحث استنباط شویم و دو قسمت دیگر آن است دستگاه فهم عقل به چه شکل است و بر فرض اینکه عقل به عنوان دلیل حکم قرار گیرد باید آن را به خوبی بازشناسی کرد.
captcha