آمارهایی از وضعیت اجتماعی استان مرکزی که بوی عقب‌ماندگی می‌دهد
کد خبر: 3630433
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۹
فتح آبادی تشریح کرد:

آمارهایی از وضعیت اجتماعی استان مرکزی که بوی عقب‌ماندگی می‌دهد

گروه اجتماعی: مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی آخرین وضعیت استان را بر اساس یافته‌های طرح تحقیقاتی «وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه ایرانیان» تشریح کرد وضعیتی که نشان دهنده زیرساخت‌های نامناسب توسعه کشور است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، غلامرضا فتح آبادی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی، در مراسم تجلیل از پیشکسوتان و فعالان رسانه‌ای استان که شامگاه، یکشنبه 22 مردادماه در سالن جلسات خانه سازمان‌های مردم نهاد استان برگزار شد گفت: مشارکت اجتماعی با سرمایه، رضایت و رفاه اجتماعی ارتباط تنگاتنگی دارد، جامعه‌ای که سرمایه‌ اجتماعی بالایی داشته باشد در مشارکت اجتماعی نیز موفق خواهد.
وی ادامه داد: دولت‌ها نقش گسترده‌ای در عرصه مشارکت‌های مردمی دارند هر چه دولت کوچک و محدود باشد به نوعی زمینه برای فعالیت‌های مردمی فراهم می‌شود، دولت‌های حداکثری دولت‌های ناکارآمدی هستند چراکه جایی برای مشارکت مردم نمی ‌گذارند.
فتح‌آبادی با بیان اینکه امروز در سراسر جهان برای تحقق سه شعار تلاش می‌شود گفت: این شعائر محور تمام دولت‌های جهان بویژه سازمان ملل است؛ مشارکت محوری، عدالت محوری و شهروند محوری.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی گفت: دو تحقیق بزرگ در قالب سرمایه اجتماعی در دولت تدبیر و امید انجام شد فاز اول این تحقیق در سال 93 انجام و نتایج منتشر شد و فاز دوم نیز سال گذشته تحت عنوان «وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه ایرانیان» انجام و نتایج به مقامات کشور اعلام شد این تحقیقات در اختیار مقام معظم رهبری نیز قرار می‌گیرد. این تحقیقات 400 الی 500 شاخص در بخش‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه را شامل می‌شود و در تاریخ مطالعات اجتماعی نیز بی‌نظیر است.       
وی افزود: این طرح در تمام استان‌ها و شهرستان‌ها جامعه آماری دارد، دانشگاه تهران، پژوهشکده فرهنگی و ارتباطات وزارت ارشاد اسلامی، وزارت کشور، شورای اجتماعی، جهاد دانشگاهی، انجمن جامعه شناسان دانشگاهیان و انجمن جامعه شناسان کشوری در اجرای این طرح مشارکت داشتند و از اعتبار علمی بالایی برخوردار است. 
فتح‌آبادی گفت: این تحقیق نمایی از سیمای اجتماعی و فرهنگی استان است و به نوعی تبیین کننده و تداعی گر وضعیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در جامعه ماست و نشان می‌دهد که در این خصوص چه وظیفه‌ای داریم.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی گفت: در خصوص وضعیت موجود دولت مقصر نیست زیرا موضوعات اجتماعی در لایه‌های زیرین جامعه جریان دارد و همه در آن سهیم هستند نه فقط دولت. مطالعات نشان می‌دهد که ما دچار یک سری گسست‌های اجتماعی شده یا می‌شویم که باید در جای خود بحث شود.
وی ادامه داد:در این مطالعه 50 درصد مردم استان مرکزی عنوان کرده‌اند که انسان امروز احساس تنهایی می‌کند در واقع شاهد مشارکت گریزی هستیم، این وضعیت خوبی نیست،41 درصد مردم استان اعتقاد دارند که هیچکس حوصله گپ و گفت با دیگران را ندارد، این آمار از نگاه تحلیل‌های جامعه شناسی بسیار ارزشمند است. 
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی تصریح کرد: 48 درصد مردم استان معتقدند گذشتگان از ما خوشبخت‌تر بودند، 40 درصد مردم اعتقاد دارند که وضعیت نسل آینده از ما بدتر خواهد بود، به نوعی بدبینی به آینده در این آمار مشهود است. توجه به آینده و آینده‌نگری مثبت یکی از شاخص‌های مهم سرمایه گذاری اجتماعی است.
وی ادامه داد: در بحث صفات نیک اخلاقی، سؤالاتی از مردم پرسیده شد به عنوان مثال از نگاه 12 درصد مردم استان صفت «گذشت» در پایین‌ترین سطح قرار دارد البته وضعیت ملی بهتر از این نیست.
فتح آبادی ادامه داد: 10.8 درصد مردم استان اعتقاد داشتند که باید به دیگران کمک کرد 21 درصد اعتقاد داشتند که باید به حقوق یکدیگر احترام گذاشت این موضوع یکی از شاخص‌های کلیدی در توسعه است توسعه اقتصادی بدون این شاخص‌ها محقق نمی‌شود.
وی عنوان کرد: اعتقاد به حفظ حرمت و آبروی یکدیگر 22 درصد و خیر و موفقیت یکدیگر را خواستن 20 درصد اعلام شد در این شاخص‌ها واقعاً ضعیف هستیم. پای‌بندی به قول و قرار در حداقل سطح یعنی 15 درصد قرار دارد. در  سیمای منفی اخلاقی 57 درصد مردم استان اعتقاد دارند که دروغگویی در جامعه وجود دارد، 45 درصد مردم اعتقاد دارند که دورویی و تظاهر در جامعه رواج دارد. 46 درصد اعلام کردند تقلب و کلاهبرداری، 44 درصد اعلام کردند تملق و چاپلوسی و 38 درصد اعلام کردند بدبینی در جامعه رواج دارد.
وی ادامه داد: هم اکنون در جامعه شاهد درگیری گروه‌ها و احزاب سیاسی هستیم، حذف یکدیگر یکی از صفات اخلاقی زشت در جامعه ماست که در همه جا بروز می‌کند بنده در هیچ دولتی ندیدم به این نگاه رسیده باشند که تفاوت‌ها را باید پذیرفت.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی گفت: اگر بستر سیاسی مشکل دارد ناشی از بستر ناپایدار اجتماعی است یعنی همه این مولفه‌ها به نوعی تاثیر پذیر از رفتارهای اجتماعی ماست، درگیری‌ در اهداف سیاسی را به ادبیات بین‌الملل هم سرایت می‌دهیم که نتیجه‌ای جز حذف ندارد این مشکلات ناشی از بسترهای فرهنگی نامناسب است.
وی با بیان اینکه 51 درصد مردم استان اعتقاد دارند تجمل گرایی در جامعه وجود دارد، گفت: در کمتر الگوی مصرفی، رتبه‌ ما با میانگین جهانی همسان است در همه الگوهای مصرف مشکل داریم از تغذیه گرفته تا مصرف انرژی.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی تصریح کرد: نگرش مردم به آینده پایه توسعه است باید برای ایجاد نگرش مثبت در جامعه تلاش کرد در صورتیکه بر اساس این تحقیق امید مردم به آینده پایین است، 50 مردم استان اعتقاد دارند وضع اقتصادی بدتر می‌شود این آمار از وضعیت مناسبی خبر نمی‌دهد این همه طرح در استان انجام می‌شود ولی در فضای ناامیدی به دنبال اجرای آن هستیم.
فتح‌آبادی افزود: 40 درصد مردم استان معتقد هستند وضع سیاسی بدتر می‌شود، 59 درصد اعتقاد دارند وضع اخلاقی جامعه بدتر می‌شود، 60.2 درصد اعتقاد دارند وضعیت جرم و جنایت بدتر می‌شود متاسفانه در این فضای بدبینی شاخص‌های توسعه را دنبال می‌کنیم.
وی گفت: در این تحقیق 40 درصد مردم استان عنوان کردند هدیه‌ای به دیگران نمی‌دهند ولی در دنیا هدیه دادن بین اعضای خانواده و آشنایان یک رسم است و اعتقادشان بر این است که باعث تقویت پیوندهای اجتماعی می‌شود رسم هدیه دادن در آموزه‌های اخلاقی و دینی ما نیز تاکید شده ولی متاسفانه کمتر به آن عمل می‌کنیم.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی  ادامه داد: 71درصد مردم استان اعلام کردند ماه گذشته به هیچ موسسه خیریه و 50 درصد مردم به هیچ فرد غیرآشنا کمک مالی نکرده‌اند.
فتح‌آبادی با بیان اینکه اعتماد پایه اصلی سرمایه اجتماعی و محور توسعه است گفت: این تحقیق نشان می‌دهد سقف اعتماد بین اعضای خانواده 85 درصد است این اعتماد بین فامیل و آشنایان به 38 درصد می‌رسد یعنی فقط 38 درصد مردم استان به فامیل و آشنایان خود اعتماد دارند.
وی ادامه داد: در بین همشهریان این اعتماد به 3.2 درصد می‌رسد یعنی مردم استان به شدت به یکدیگر بدبین هستند و اسف‌بارتر زمانی می‌شود که این شاخص درباره غیرهمشهریان به 1.3 درصد می‌رسد.
فتح‌آبادی گفت: احساس مسئولیت پایه اصلی مشارکت است، احساس مسئولیت در بین اعضای خانواده 89 درصد است، بین فامیل و آشنایان 54 درصد، بین همسایه‌ها و آشنایان 25 درصد، بین همشهریان 12 درصد و بین غیر همشهریان این رقم به 8 درصد می‌رسد. این آمار نشان می‌دهد که چه بلایی بر سر احساس مسئولیت در کشور و مردم استان آمده است.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی بیان کرد: شاخص یاری و کمک به اعضای خانواده در استان 81.1 درصد است که وضعیت مناسبی را نشان می‌دهد در حالیکه این شاخص در بین آشنایان و فامیل به 40 درصد می‌رسد، در بین همسایه‌ها و آشنایان 16 درصد، در بین همشهریان 5.8 درصد و درباره غیرهمشهریان 4.5 درصد می‌رسد. اگر می‌خواهیم مشارکت در جامعه را توسعه و دگرخواهی را منسوخ کنیم باید از مهدها و مدارس شروع کرد.
وی گفت:در بحث نظم اجتماعی فقط 7.7 درصد مردم استان به حفظ وضع موجود اعتقاد دارند در مقابل 76 درصد بر اصلاح وضع فعلی و تغییر اساسی در عرصه فرهنگی و اجتماعی اعتقاد دارند.
فتح‌آبادی با بیان اینکه در این تحقیق روزنامه نگاران  و خبرنگاران در زمره 5 گروه‌های مرجع قرار گرفته‌اند، گفت: اولین مرجع، گروه ریش‌سفیدان هستند که نزدیک به 42 درصد مردم به آنان به عنوان گروه مرجع مراجعه می‌کنند، اساتید دانشگاه در رتبه دوم بالغ بر 30 درصد، علما و روحانیون 27 درصد، معلمان 23 درصد و روزنامه نگاران 14 درصد را به خود اختصاص می‌دهند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی خاطر نشان کرد: بر اساس بانک اطلاعاتی موجود بیش از 400  سازمان مردم نهاد در استان داریم و قرار است تا پایان مردادماه بانک اطلاعاتی سازمان‌های مردم نهاد در کشور از جمله استان آماده شود. از این تعداد سازمان‌ مردم نهاد 61 درصد در طی 10 سال اخیر ایجاد شده‌اند که نشان می‌دهند در این بخش چندان سابقه طولانی نداریم.
وی گفت: قدیمی‌ترین سازمان‌های مردم نهاد استان در حوزه سلامت فعالیت می‌کنند که اولین سازمان مردم نهاد استان حمایت از بیماران کلیوی است.
فتح‌آبادی بیان کرد: بر اساس آماری که وزارت کشور اعلام کرده میانگین مشارکت در استان مرکزی از میانگین کشوری بالاتر است. در استان بطور متوسط سالانه 19 سازمان‌ مردم نهاد با رویکرد ملی شکل گرفته است. سازمان‌های مردم نهاد در گذشته بیشتر در بحث سلامت و خیریه کمک می‌کردند ولی هم اکنون با رویکرد جدید در حال ثبت و فعالیت می‌باشند حتی در حوزه گردشگری، حقوق شهروندی، آموزش‌های شهروندی و... ورود پیدا کرده‌اند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی با بیان اینکه در کشور به ازای هر 5 هزار نفر یک سمن داریم، گفت:این رقم در استان مرکزی 4 هزار و 280 نفر است، اولین استانی هستیم که دارای خانه سازمان‌های مردم نهاد است، این خانه مربوط به دولت اصلاحات است که در بعضی از استان‌ها شکل گرفت ولی در دولت بعدی تعطیل شد.
وی تاکید کرد: در بعضی از حوزه‌ها، سازمان‌های مردم نهاد بویژه در پیشگیری، از عملکرد دولت جلوتر هستند هم اکنون نزدیک به 70  درصد ترک اعتیاد و برنامه‌های آموزشی استان توسط سازمان‌های مردم نهاد بدون دخالت دولت انجام می‌شود دولت قطعاً در این ابعاد نمی‌تواند فعالیت کند.
فتح‌آبادی افزود: بعضی از سازمان‌های مردم نهاد استان به ابعاد جهانی رسیده‌اند. انجمن سرطان تبسم یک کارتل تخصصی است که توانسته بسیاری از مشکلات این بیماران را مدیریت و راهبری کند. در مجموعه دولتی مراجعه کننده سرطانی نداریم، این فرصتی است که انجمن تبسم ایجاد کرد و توانست به توسعه زیر ساخت‌ها کمک کند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی گفت: بیمارستان آیت‌الله خوانساری اراک میزبان تعداد زیادی از بیماران سرطانی از استان‌های کشور است این بیماران به دلیل نبود مکان اسکان مجبور بودند شب را در پارک جنب بیمارستان سپری کنند با کوچک‌ترین رایزنی با انجمن تبسم، توانستند با ظرفیت مردم با اعتباری بالغ بر 2 میلیارد و 500 هزار تومان یک هتل با 45 سوئیت راه‌اندازی کنند.
وی ادامه داد: سال گذشته 12 هزار بیمار از شهرستان‌های مجاور در این سوئیت‌ها اسکان داشتند و سه وعده غذای رایگان هم دریافت کردند. آیا دولت می‌تواند چنین ظریفتی را فراهم آورد؟ انجمن ام اس  استان دارای خدمات ارزنده‌ای است که چندین اداره دولتی هم نمی‌توانند چنین خدماتی داشته باشد این انجمن ساختمانی 6 طبقه در منطقه گردو برای بیماران ساخته است و با قاطعیت می‌توان گفت در پنج سال اخیر حتی یک مراجعه کننده ام اس به استانداری نداشتیم.
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۶/۰۵/۲۴ - ۲۱:۳۲
0
0
متأسفانه آمار ارائه شده درست است
captcha