از جمله راهکارهای کاهش عوارض احتمالی پس از دریافت واکسن، توجه به یک برنامه غذایی مناسب است که میتواند بروز علایم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به کمترین میزان کاهش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. بی اشتهایی، تهوع و استفراغ از جمله عوارضی است که امکان دارد پس از دریافت واکسن کرونا در افراد ایجاد شود.
در صورتی که میل کافی به خوردن غذا نداریم، میتوانیم از مغزها و خشکبار مانند فندق، گردو، پسته، بادام، توت خشک، نخود و کشمش، مویز و برگه میوهها استفاده کنیم. اضافه کردن آرد برنج، جوانه گندم، جوانه نخود و ادویهها به ویژه گُلپر به انواع سوپ یا غذا نیز پیشنهاد میشود. بهتر است به عنوان وعده صبحانه یا میان وعده از سمنو، شیربرنج همراه با سیاه دانه و کمی دارچین و یا شله زرد با خلال بادام و پسته نیز استفاده کنیم.
برای کنترل بیاشتهایی میتوانیم مقداری چای همراه با لیمو و زنجبیل بنوشیم. مصرف سیب (به صورت پالوده)، انار، پرتقال، انجیر، لیموترش، انبه و کدو حلوایی نیز میتواند تأثیر بسزایی در افزایش اشتها داشته باشد.
برای کنترل حالت تهوع، میتوانیم از تنقلات و غذاهای خشک، نشاستهای و پُرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیب زمینی استفاده کنیم. مصرف تکههای میوه یخ زده یا آب میوههای رقیق شده همراه با یخ نیز میتواند مؤثر باشد. بهتر است از قرار گرفتن در معرض بوی غذاهایی که رایحه تندی دارند، خودداری کرده و غذاها را بهتر است سرد یا هم دما با حرارت اتاق مصرف کنیم. مصرف آبنباتهایی با طعم نعناع یا لیمو نیز تأثیر بسزایی در کاهش حالت تهوع دارد.
توجه: در صورت همراه بودن علایم با استفراغ، باید از خوردن و آشامیدن هر ماده غذایی یا نوشیدنی پرهیز شود.
پس از توقف استفراغ، میتوانیم کمی مایعات رقیق مانند آب مرغ یا گوشت، آب سیب یا ژلاتین استفاده کنیم. همچنین با گذشت هشت ساعت از قطع استفراغ، میتوانیم غذاهای جامد بی بو، کم چرب و کم فیبر مانند مرغ پخته، موز، نان تست و برشته، تخم مرغ آب پز و سفت، برنج، غلات پخته و ماست مصرف کنیم.
بهتر است، تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش دهیم و از مصرف غذای سنگین خودداری کنیم.
مریم مهارت، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
انتهای پیام