عقب ماندن جهان اسلام از قافله تولید علم در چند قرن اخیر
کد خبر: 4194931
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۴۰۲ - ۲۳:۲۴
رئیس جامعه المصطفی بیان کرد:

عقب ماندن جهان اسلام از قافله تولید علم در چند قرن اخیر

استاد جامعه المصطفی العالمیه گفت: جهان اسلام در چند قرن اخیر از قافله تولید علم در جهان عقب مانده و دیگران پرچم تولید علم را در دست گرفته‌اند

علی عباسی، رئیس جامعه المصطفی العالمیه

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین علی عباسی، رئیس جامعه المصطفی العالمیه، شامگاه شنبه، ۳۰ دی‌ماه در دیدار رئیس کمیسیون آموزش عالی و رؤسای دانشگاه‌های پاکستان که به قم سفر کرده‌اند، ضمن خیرمقدم به حضور میهمانان، بر اهمیت بهره‌مندی از ماه مبارک رجب برای کسب آمادگی‌های لازم جهت درک ماه مبارک رمضان تأکید کرد و افزود: امیدواریم این سفر بتواند به توسعه همکاری‌های علمی دو کشور برادر ایران و پاکستان کمک کند.

رئیس جامعه المصطفی با تأکید بر اینکه روابط علمی، آموزشی و دانشگاهی دو کشور ایران و پاکستان نیازمند توسعه و تقویت بیشتری است، تصریح کرد: ظرفیت‌های دانشگاهی هر دو کشور بسیار گسترده است لذا اگر این ظرفیت‌ها در کنار هم قرار بگیرد، در توسعه علمی امت اسلام بسیار مؤثر خواهد بود.

وی به تبیین نگاه اسلام به مسئله رشد و توسعه علم و دانش پرداخت و با بیان اینکه در هیچ مکتبی به‌اندازه اسلام به جایگاه علم اهتمام نشده است، اظهار کرد: قرآن کریم در آیه ۱۱ سوره مجادله «یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ»؛ ایمان و علم را معیار برتری قرار می‌دهد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عباسی خاطرنشان کرد: روایات اسلامی تأکید فراوانی بر کسب دانش حتی در دورترین مکان‌ها دارند که از آن جمله می‌توان به «طَلَبُ اَلْعِلْمِ فَرِیضَةٌ عَلَى کُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ» و «اُطلُبوا العِلمَ ولَو بِالصِّینِ» اشاره کرد.

رئیس جامعه المصطفی با اشاره به روایت منقول از امیرالمؤمنین(ع)؛ «العلم سلطان من وجده صال و من لم یجده صیل علیه» و با تأکید بر اینکه علم برابر با قدرت و اقتدار است، بیان کرد: هر کسی به علم آراسته شود، صولت و قدرت پیدا نموده و کسی که از آن محروم باشد، در تسلط دیگران قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به تأکیدات مکرر اسلام به علم و دانش‌اندوزی، گفت: از مهم‌ترین عوامل جهش و پیشرفت‌های علمی و تمدنی عالم اسلام در قرون اولیه توجه به علم و دانش‌اندوزی است.

استاد جامعه المصطفی العالمیه با بیان اینکه جهان اسلام در چند قرن اخیر از قافله تولید علم در جهان عقب مانده و دیگران پرچم تولید علم را در دست گرفته‌اند، اظهار کرد: اگر ما به دنبال مجد، عزت و عظمت دنیای اسلام و مسلمانان هستیم، بایستی به پیشرفت‌های علمی بیش از آنچه که امروز هست، توجه داشته باشیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عباسی، توسعه و رشد علمی کشور را یکی از سیاست‌های جدی و اساسی جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب دانست و یادآور شد: بعد از انقلاب اسلامی علی‌رغم فشارها، تحریم‌ها و دشمنی‌ها، در سایه‌سار عنایات الهی و تلاش مراکز علمی و دانشمندان، ایران اسلامی به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یافت.

وی با اشاره به جایگاه ایران در تولید علم جهانی و با بیان اینکه بر اساس آمارسنجی‌های بین‌المللی، ایران در دو دهه گذشته از رتبه ۴۸ به جایگاه ۱۵ ارتقاء پیدا کرده است، ابراز کرد: مراکز علمی، دانشگاهیان و اصحاب تحقیق هرجا با توکل بر خدا، همت و اعتماد به نفس و تکیه بر داشته‌های خود وارد میدان شدند، دستاورد‌های بزرگی را رقم زدند.

رئیس جامعه المصطفی با تأکید بر اینکه ایران اسلامی در برخی از عرصه‌های دانشی در لبه و مرز دانش حرکت می‌کند، خاطرنشان کرد: اگر ظرفیت‌های فراوان و ارزشمند مراکز دانشگاهی دنیای اسلامی اعم از کشور‌های ایران، پاکستان، ترکیه، اندونزی، عربستان و مصر کنار هم قرار گیرد؛ جهان اسلام سهم بسیار قابل توجهی در کاروان علمی جهان خواهد داشت.

وی، گزارشی از تعداد مراکز دانشگاهی و مجموعه‌های آموزش عالی قبل و بعد از انقلاب اسلامی ارائه و با بیان اینکه از ۲۲۰ مرکز آموزش عالی پیش از انقلاب به ۲۶۰۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی رسیده‌ایم، اظهار کرد: پیش از انقلاب اسلامی ۱۷۴ هزار دانشجو داشتیم که امروز شاهد تحصیل ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو هستیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین عباسی با تأکید بر اینکه ایران اسلامی و به تبع آن جامعه المصطفی همه ظرفیت‌های علمی خود را مربوط به دنیای اسلام می‌داند، تصریح کرد: اگر اساتید برجسته جهان اسلام در کنار هم قرار گیرند، به یاری خدا تحول مهمی در پیشرفت علمی مسلمانان رقم خواهد خورد.

انتهای پیام
captcha